Καταδίκη της Μιανμάρ για τους Ροχίνγκια

Καταδίκη της Μιανμάρ για τους Ροχίνγκια

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Να λάβει έκτακτα μέτρα για την προστασία των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια από γενοκτονία διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο τη Μιανμάρ, με την απόφαση, που είναι η πρώτη σημαντική δικαστική νίκη, να προκαλεί την ικανοποίηση των προσφύγων. Η νομική προσφυγή που κατέθεσε η Γκάμπια τον Νοέμβριο στο Δικαστήριο του ΟΗΕ κατηγορεί τη Μιανμάρ για γενοκτονία κατά των Ροχίνγκια, κατά παράβαση της συνθήκης του 1948. Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου ενδέχεται να απαιτήσει χρόνια, ενώ η χθεσινή αφορά μόνο το αίτημα της Γκάμπια για λήψη επειγόντων μέτρων για την προστασία της μουσουλμανικής μειονότητας. Ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των Ροχίνγκια, που βρέθηκαν στη Χάγη από όλο τον κόσμο, εξέφραζαν χθες τη χαρά τους για την απόφαση. Περισσότεροι από 730.000 Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει τη Μιανμάρ εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις περιοχές τους το 2017, ενώ η πλειονότητα των προσφύγων επιβιώνει σε καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές.

«Θρίαμβο του διεθνούς δικαίου» χαρακτήρισε χθες την απόφαση των δικαστών ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γκάμπια, Αμπουμπακάρ Ταμπαντού. Η Γκάμπια, με κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό πληθυσμό, προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι έχει ηθική και νομική υποχρέωση να εμποδίσει τη γενοκτονία. Στο δικαστήριο κατέθεσε υπέρ της κυβέρνησης της Μιανμάρ η τιμηθείσα με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης ηγέτης της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, καλώντας το να απορρίψει την προσφυγή της Γκάμπια.

Η Αούνγκ δημοσίευσε χθες άρθρο στην εφημερίδα Financial Times, στο οποίο παραδέχεται ότι ο στρατός της χώρας της διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά των Ροχίνγκια, ωστόσο οι πρόσφυγες στις καταθέσεις τους διόγκωσαν τα εγκλήματα εις βάρος τους. Παρότι οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι οριστικές και δεσμευτικές, πολλές χώρες τις έχουν εσκεμμένα αγνοήσει, ενώ το ίδιο το Δικαστήριο δεν διαθέτει μηχανισμό επιβολής τους.

Στην απόφασή του, ο πρόεδρος του οργάνου, δικαστής Γιουσούφ, τόνισε ότι το Δικαστήριο δεν είναι ικανοποιημένο με τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Μιανμάρ για την προστασία των Ροχίνγκια και για τις πρωτοβουλίες της Γιανγκόν να επισπεύσει την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους από τα στρατόπεδα προσφύγων στο Μπανγκλαντές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή