Δρακόντεια μέτρα κατά του κοροναϊού λαμβάνει η Κίνα

Δρακόντεια μέτρα κατά του κοροναϊού λαμβάνει η Κίνα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτόγνωρα και δρακόντεια μέτρα λαμβάνει η κινεζική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Tα κρούσματα, που πλέον έχουν ανιχνευθεί και εκτός Κίνας, σε διάφορες χώρες, ανέρχονται σε εκατοντάδες, ενώ οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι σε 17. Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για ηλικιωμένους άνδρες με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Ωστόσο, χθες βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρινε πως είναι πρόωρο να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παγκοσμίως.

Οι κινεζικές αρχές επέβαλαν αποκλεισμό τεσσάρων πόλεων (της επιδημικής εστίας Γιουχάν, αλλά και των γειτονικών Χουανγκγκάνγκ, Εζχού και Τσίμπα), όπου έπαυσαν να λειτουργούν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στο Πεκίνο ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις  που είχαν προγραμματιστεί για τον εορτασμό της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται οι υγειονομικοί φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ελέγχους πραγματοποιούν δεκάδες αεροδρόμια, τοποθετώντας θερμικούς ανιχνευτές για να εντοπιστούν πιθανά νέα κρούσματα. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και οι ελληνικές αρχές, οι οποίες εξέδωσαν σχετικές οδηγίες προς τις δομές νοσηλείας.  

Ειδικότερα, οι οδηγίες που απέστειλε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προς τα νοσοκομεία, για τη διαχείριση ενδεχόμενου ύποπτου κρούσματος πνευμονίας εξαιτίας του νέου κοροναϊού, επιβάλλουν την «έγκαιρη ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων πριν από την είσοδο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, χορήγηση στον ασθενή χειρουργικής μάσκας, εξέταση και νοσηλεία σε απομονωμένο θάλαμο και άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νοσοκομεία οφείλουν να εφαρμόζουν σύστημα διαλογής ασθενών πριν από την είσοδο στο ΤΕΠ, όπου εκπαιδευμένο προσωπικό θα υποβάλει ερωτήσεις σε ασθενείς με συμπτώματα ιογενούς πνευμονίας. Σε περίπτωση εμφάνισης τέτοιου περιστατικού με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην πόλη Γουχάν της Κίνας, συστήνονται, μεταξύ άλλων, η χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή, η εξέταση και νοσηλεία του σε ξεχωριστό θάλαμο, η εφαρμογή βασικών προφυλάξεων (εξοπλισμός, αποκομιδή υλικών καθαριότητας, αποστείρωση εξοπλισμού και ιματισμού κ.ά.) από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενούς και άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου και του ΕΟΔΥ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή