Υαλοποιημένος εγκέφαλος λόγω Βεζούβιου

Υαλοποιημένος εγκέφαλος λόγω Βεζούβιου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταστροφή που προκάλεσε η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. στις γειτονικές πόλεις υπήρξε ολοκληρωτική. Σήμερα, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι η θερμοκρασία ήταν τόσο υψηλή, ώστε ο εγκέφαλος ενός θύματος μετετράπη σε γυαλί. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο.

Επιστήμονες διέγνωσαν ότι τα στίγματα ενός κατάμαυρου γυαλιστερού υλικού τα οποία εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του κρανίου ενός θύματος της έκρηξης στο Ηράκλειο είναι υπολείμματα εγκεφαλικού ιστού που τροποποιήθηκε εξαιτίας της θερμότητας. Οπως επισημαίνουν, το εύρημα είναι εντυπωσιακό, καθώς οι εγκεφαλικοί ιστοί σπανίως διατηρούνται επί αιώνες, εξαιτίας της διαδικασίας αποσύνθεσης, αλλά ακόμα και όταν συμβαίνει αυτό, έχουν περιέλθει σε κατάσταση σαπωνοποίησης.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουν ξαναβρεθεί ποτέ υαλοποιημένα κομμάτια εγκεφάλου», επισημαίνει ο δρ Πιερ-Πάολο Πετρόνε, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Φρειδερίκος Β΄ της Νάπολης και συντάκτης της σχετικής μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με τους Ιταλούς ερευνητές, ο υαλοποιημένος εγκέφαλος ανήκε σε έναν άνδρα ηλικίας περίπου 25 ετών, το πτώμα του οποίου εντοπίστηκε το 1960 ξαπλωμένο μπρούμυτα σε ένα ξύλινο κρεβάτι, κάτω από έναν σωρό ηφαιστειακής τέφρας, σε στάση που μαρτυρούσε ότι τη στιγμή της έκρηξης κοιμόταν. Η ξύλινη κλίνη βρέθηκε σε μια μικρή αίθουσα κτιρίου το οποίο συνδεόταν με την αυτοκρατορική λατρευτική αίρεση του αυτοκράτορα Αυγούστου.

Το θύμα, πιστεύει ο δρ Πετρόνε, πρέπει να ήταν ο φροντιστής του κτιρίου.

Ο Ιταλός ανθρωπολόγος επισημαίνει ότι μόλις πρόσφατα παρατήρησε τα μαύρα στίγματα στο κρανίο. «Είδα κάτι που γυάλιζε στο εσωτερικό του κρανίου. Καθώς το υλικό περιοριζόταν αποκλειστικά εκεί, θα έπρεπε, λογικά, να είναι υαλοποιημένος εγκεφαλικός ιστός.

Αυτό που επιβεβαιώθηκε από τις αναλύσεις». Στα υαλοποιημένα τμήματα του εγκεφάλου οι επιστήμονες εντόπισαν πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, που συνήθως ανιχνεύονται στο όργανο, και τα οποία δεν ανιχνεύθηκαν σε κανένα άλλο σημείο του χώρου.

Η ανάλυση του καμένου ξύλου που βρέθηκε στο ίδιο σημείο υποδεικνύει ότι η θερμότητα κατά τη διάρκεια της καταστροφής θα πρέπει να έφθασε τους 520 βαθμούς Κελσίου. «Αυτό σημαίνει ότι η ακραία ακτινοβολούμενη θερμότητα προκάλεσε ανάφλεξη του σωματικού λίπους, εξατμίζοντας τους μαλακούς ιστούς, ενώ επακολούθησε ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας», επισημαίνει η αρχαιολογική ομάδα. Ο δρ Πετρόνε τονίζει ότι ο φροντιστής πέθανε ακαριαία μόλις τα υπερθερμαινόμενα αέρια, η τέφρα και τα θραύσματα βράχων σάρωσαν την πόλη. Τα οστά του εξερράγησαν και αποτεφρώθηκαν, ενώ κάποια από αυτά περιέχουν υαλοποιημένα σημεία.

Τέλος, ο δρ Πετρόνε επισημαίνει ότι ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί κανείς από μια τέτοια βιβλική καταστροφή είναι να τρέξει μακριά. «Ακόμα και στο εσωτερικό των κτιρίων, ο κόσμος πέθανε εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή