Επιστροφή… διά νόμου στο χάρτινο χρήμα

Επιστροφή… διά νόμου στο χάρτινο χρήμα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές με σάρωση μιας πλαστικής κάρτας ή ακόμα και της συσκευής του κινητού έχουν εκατομμύρια θιασώτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Από την αγορά ενός φλιτζανιού καφέ μέχρι την καταβολή κομίστρου στα ταξί, οι φορητές συσκευές και το «πλαστικό χρήμα» έχουν γίνει ο επιθυμητός και σε πολλές περιπτώσεις ο μοναδικός εφικτός τρόπος εξόφλησης.

Στη Νέα Υόρκη, ωστόσο, οι Αρχές σκέφτονται να κάνουν ένα βήμα πίσω, μια μίνι επιστροφή στο παρελθόν, καθιστώντας τον εξαναγκασμό των καταναλωτών σε αυτού του τύπου τις συναλλαγές παράνομο.

Το δημοτικό συμβούλιο του Μεγάλου Μήλου αναμενόταν να υπερψηφίσει χθες βράδυ νόμο με τον οποίο θα απαγορεύεται σε καταστήματα, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης η άρνηση είσπραξης μετρητών. Βέβαια, η αμερικανική μητρόπολη δεν είναι η πρώτη που λαμβάνει ένα τέτοιο μέτρο. Το Νιου Τζέρσεϊ, η Φιλαδέλφεια και το Σαν Φρανσίσκο ξεκίνησαν την επιβολή ανάλογων απαγορεύσεων ήδη από πέρυσι, ενώ δεκάδες άλλες αμερικανικές πόλεις σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Πίσω ολοταχώς

Ομως η μοναδικότητα της Νέας Υόρκης έγκειται στο γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει στοχεύσει και εναντίον των ηλεκτρονικών εφαρμογών συνεπιβατισμού και παράδοσης φαγητού στο σπίτι, καθώς και κατά των συστημάτων αναγνώρισης προσώπων σε εισόδους κατοικιών. Ολα αυτά, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων των τεχνολογικών εξελίξεων, κυρίως όσον αφορά αυτούς που δεν δύνανται να τις χρησιμοποιούν λόγω οικονομικών δυσχερειών, λόγω φιλοσοφικών πεποιθήσεων ή επειδή είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στις πιο «σκοτεινές» δυνάμεις τους.

Η νέα νομολογία προβλέπει την επιβολή χρηματικών προστίμων σε καταστήματα που θα αρνούνται πληρωμές με μετρητά 1.000 έως 1.500 δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις πρεσβεύουν ότι το «πλαστικό χρήμα», σε κάθε μορφή του, έχει βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή