Ερντογάν σε Μέρκελ: Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση της Τρίπολης

Ερντογάν σε Μέρκελ: Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση της Τρίπολης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών είχαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγεκλάριος, η οποία πραγματοποίσηε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, έπειτα και από την διεθνή διάσκεψη που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Η κατάσταση στην Λιβύη βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών.

Ερντογάν σε Μέρκελ: Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση της Τρίπολης-1

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, είπε ότι «το τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό που αποστέλλεται στη Λιβύη υποστηρίζει και εκπαιδεύει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης».«Το να στηρίζουμε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση βάσει του ψηφίσματος 2259 του ΟΗΕ. Δεν θα εγκαταλείψουμε τον Σάρατζ. Είμαστε αποφασισμένοι να τον βοηθήσουμε με όλους τους τρόπους που μπορούμε και να μην αφήσουμε τους Λίβυους αδελφούς μονάχους σε αυτές τις δύσκολες ημέρες» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος υπέδειξε μάλιστα στην Αγκελα Μέρκελ ότι «οι χώρες που συμμετείχαν στην Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη δεν θα πρέπει να ευνοήσουν τον αντίπαλό του Φάγεζ αλ Σάρατζ, πρωθυπουργού της Λιβύης, τον Χαλίφα Χαφτάρ, αφού έφυγε από τη συνάντηση χωρίς να υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός». 

Ερντογάν σε Μέρκελ: Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση της Τρίπολης-2

Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την απόφαση της Διάσκεψης για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και τόνισε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες «να μετατραπεί σε μόνιμη εκεχειρία». 

Αναφερόμενη στο προσφυγικό η γερμανίδα Καγκελάριος χαρακτήρισε «αξιοσημείωτη» την συνεισφορά της Τουρκίας, ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Γερμανία να δώσει απευθείας οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, για τους 400.000 νέους πρόσφυγες στην βόρεια Συρία.

Ερντογάν σε Μέρκελ: Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση της Τρίπολης-3

Νωρίτερα, εγκανιάζοντας το νέο γερμανοτουρκικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την Αγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε προειδοποίηση για επέκταση του «λιβυκού χάους» στη Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία. 

Ερντογάν σε Μέρκελ: Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση της Τρίπολης-1

«Το χάος που κυριαρχεί στην Λιβύη κινδυνεύει να έχει συνέπειες σε ολόκληρη την Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ερντογάν 

«Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή