Επίσκεψη Σαρλ Μισέλ σε Τίρανα και Σκόπια

Επίσκεψη Σαρλ Μισέλ σε Τίρανα και Σκόπια

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΡΑΝΑ. Την αλβανική πρωτεύουσα επισκέφθηκε, χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για συζητήσεις με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα με θέμα την πρόοδο του αιτήματος της χώρας για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και την πραγματοποίηση Συνόδου Δωρητών, που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού του Νοεμβρίου στην Αλβανία.

Ο Σαρλ Μισέλ πρόκειται να επισκεφθεί επίσης τη Βόρεια Μακεδονία για επαφές με την ηγεσία της χώρας. Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η επίσκεψη Μισέλ θεωρείται κρίσιμη για τα Τίρανα και τα Σκόπια, με τις δύο χώρες να αναμένουν συγκεκριμένες αποφάσεις από τους ηγέτες της Ευρώπης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν από το καλοκαίρι. Τις δύο χώρες επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα, για να προετοιμάσει το ταξίδι του Σαρλ Μισέλ, ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε., Ολιβερ Βαρχέλι.

Νέα μεθοδολογία

Η Κομισιόν ανέβαλε για τις αρχές Φεβρουαρίου τη δημοσίευση της νέας μεθοδολογίας, η οποία θα διέπει εφεξής την πορεία των υποψήφιων προς ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η νέα μεθοδολογία επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου, αλλά το προσχέδιο δεν ήταν έτοιμο εγκαίρως, προκαλώντας αιχμηρά σχόλια εις βάρος της νέας προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν  Αννα Πιζονέρο, η νέα μεθοδολογία αναμένεται «να καταστήσει τη διεύρυνση πιο αξιόπιστη, πράγμα που σημαίνει ότι, εάν μία πλευρά εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε και η άλλη οφείλει να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ενέκριναν πέρυσι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε πει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να μεταρρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο οι υποψήφιες χώρες γίνονται μέλη της Ενωσης και ότι η διαδικασία πρέπει να είναι αναστρέψιμη, εφόσον τα υποψήφια κράτη-μέλη δεν συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές αξίες και τους νόμους της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή