Δώδεκα πόλεις και 41 εκατ. Κινέζοι πολίτες σε καραντίνα

Δώδεκα πόλεις και 41 εκατ. Κινέζοι πολίτες σε καραντίνα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε τουλάχιστον 26, εκ των οποίων δύο εκτός της επαρχίας Χουμπέι, όπου βρίσκεται η επιδημική εστία. Ενας ασθενής κατέληξε στα σινορωσικά σύνορα, στην επαρχία Χεϊλογκτζιάνγκ, σε απόσταση 2.000 χλμ. από τη Γιουχάν, και ένας στην γειτονική επαρχία Χεμπέι. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 830.  Τα μέτρα που λαμβάνει η κινεζική κυβέρνηση για να αναχαιτίσει το λοιμώδες νόσημα είναι πρωτοφανή και δρακόντεια. Πλέον, 12 πόλεις της επαρχίας Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, έχουν τεθεί σε καραντίνα, και περισσότερα από 41 εκατ. πολίτες έχουν αποκοπεί ολοκληρωτικά από τον έξω κόσμο, ενώ σε πολλές άλλες πόλεις έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις. Επίσης, έχουν κλείσει τμήματα του Σινικού Τείχους, η Απαγορευμένη Πόλη και η Ντίσνεϊλαντ στην Σαγκάη. H εταιρεία McDonald’s, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι κλείνει τα καταστήματά της σε τουλάχιστον πέντε πόλεις κοντά στην εστία της επιδημίας. Παρά τις δραματικές εξελίξεις, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αποφάσισε την Πέμπτη ότι η υγειονομική κρίση αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Κίνα, αλλά όχι για τη διεθνή κοινότητα, καθώς ακόμα δεν υπάρχει επαρκής διασπορά κρουσμάτων εκτός της ασιατικής χώρας.

Στην πόλη Γιουχάν, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα και θύματα της νόσου, οι Αρχές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ανοικοδομήσουν ένα νέο νοσοκομείο 1.000 κλινών μέσα σε μόλις έξι ημέρες. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο κινεζικό μικρομπλόγκ Weibo από το εσωτερικό των νοσοκομείων της πόλης, καταγράφουν το απόλυτο χάος και την απελπισία που επικρατεί. Μεγάλες ουρές ασθενών αναμένουν επί ώρες φορώντας μάσκες, ο άνδρας που γυρίζει το βίντεο τονίζει ότι στη δομή εργάζονται μόνο τέσσερις ιατροί, ενώ φαίνεται ένα ασθενής που προφανώς έχει λιποθυμήσει, να κείτεται στο δάπεδο. Αλλα βίντεο από τη Γιουχάν δείχνουν τα ράφια των καταστημάτων άδεια, καθώς οι κάτοικοι φρόντισαν να σωρεύσουν προμήθειες και να κλειστούν στα σπίτια τους. Στις οδικές αρτηρίες της πόλης έχουν τοποθετηθεί οδοφράγματα.

Ηδη, πολλές φαρμακοβιομηχανίες πραγματοποιούν έρευνες προκειμένου να παρασκευάσουν εμβόλια κατά του κοροναϊού της Γιουχάν, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να  βρεθούν στα ράφια των φαρμακείων.

Πανέτοιμη η Ελλάδα

Ασκηση ετοιμότητας για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος του κοροναϊού 2019-nCoV πραγματοποιήθηκε χθες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν», το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Υγείας κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση περιστατικών που ενδέχεται να εμφανιστούν στη χώρα. Στην άσκηση συμμετείχε και το ΕΚΑΒ, το οποίο εκλήθη να εφαρμόσει τις οδηγίες που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για την ασφαλή διαχείριση περιστατικών με πνευμονία από τον νέο κοροναϊό. Συνάντηση με θέμα την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών είχε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή