Πού θα στραφούν τώρα οι ΗΠΑ;

Πού θα στραφούν τώρα οι ΗΠΑ;

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Αφγανιστάν είναι μόλις η αρχή του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, διακήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, μιλώντας σε ένα ενθουσιώδες πλήθος την 21η Νοεμβρίου. Υπάρχουν και άλλοι τρομοκράτες που απειλούν τις ΗΠΑ και τους φίλους μας και υπάρχουν άλλα κράτη, πρόθυμα να τους υποθάλψουν. Δεν θα είμαστε ασφαλείς ως έθνος μέχρις ότου εξαλειφθούν όλες αυτές οι απειλές. Σε όλο τον κόσμο και για τα επόμενα χρόνια θα πολεμήσουμε τους κακούς και θα κερδίσουμε. O Μπους έμοιαζε αποφασισμένος να διασκεδάσει την άποψη ότι η Αμερική θα είναι ικανοποιημένη, όταν κηρύξει τη νίκη της στο Αφγανιστάν ή επί της Αλ Κάιντα, μόλις ο Οσάμα Μπιν Λάντεν συλληφθεί ή δολοφονηθεί και στη συνέχεια θα ελπίζει ότι τα πράγματα θα επιστρέψουν στην ομαλότητα.

Πώς όμως θα μεταφράσουν οι ΗΠΑ τη ρητορική τους σε πολιτική; Μετά τη νίκη της στον πόλεμο του Κόλπου το 1991, η πρώτη κυβέρνηση Μπους (του πατέρα Μπους) χαράμισε το πολιτικό κεφάλαιο που κέρδισε στον μουσουλμανικό κόσμο, σε μία προσπάθεια αναζωογόνησης της αραβοϊσραηλινής ειρηνευτικής διαδικασίας. Συγκάλεσε το συνέδριο της Μαδρίτης, το οποίο δέκα χρόνια αργότερα, κατέρρευσε, πέρυσι, στο Καμπ Ντέιβιντ. Με τη νίκη εις βάρος των Ταλιμπάν ανά χείρας, η δεύτερη κυβέρνηση Μπους (του υιού Μπους) βρίσκεται επίσης με κεφάλαιο, το οποίο προέρχεται από την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και την εντυπωσιακή πολιτική αποφασιστικότητα. Και ο Μπους Τζούνιορ φαίνεται έτοιμος να επαναλάβει την ιστορία του πατέρα του. Στις 19 Νοεμβρίου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ανέφερε ότι η Αμερική είναι αφοσιωμένη εκ νέου στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Διόρισε έναν νέο απεσταλμένο στην περιοχή και επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη διεξαγωγή τελικών συνομιλιών για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Δηλαδή η δεύτερη φάση του πολέμου του Μπους είναι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή; Οχι, αν οι επονομαζόμενοι νεοσυντηρητικοί έχουν κάποια σχέση με αυτήν. H δεύτερη φάση, αναφέρει ο Τομ Ντόνελι στην «Ουίκλι Σάνταρτ», αποτελεί ευφημισμό για το Ιράκ. Καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η εκστρατεία στο Αφγανιστάν, εμφανίσθηκε μία συναίνεση στις ΗΠΑ ότι είναι καιρός να απομακρυνθεί από την εξουσία ο Σαντάμ Χουσεΐν. Ισως αυτό να συνιστά υπερβολή. O αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, υπήρξε προσεκτικός, ισχυριζόμενος ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ένας από τους ηγέτες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, αλλά όχι ο μοναδικός. Σε ένα συνέδριο στη Γενεύη ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον έλεγχο των εξοπλισμών, Τζον Μπόλτον, προέβη στην ασυνήθιστη ενέργεια να κατονομάσει το Ιράκ για την παράνομη κατασκευή βιολογικών όπλων, αλλά κατονόμασε άλλες πέντε χώρες.

Αυτή η προσεκτική γλώσσα είναι παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιούν ορισμένοι Δημοκρατικοί. Π.χ. ο Γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν είχε ισχυρισθεί ότι ο Σαντάμ διαθέτει τα μέσα και το κίνητρο. Θα μας κάνει φοβερό κακό, εκτός αν τον ανατρέψουμε από την εξουσία. H ιδέα ότι το Ιράκ είναι η δεύτερη φάση σχετίζεται συνήθως με το Πεντάγωνο και υποτίθεται ότι αποτελεί ανάθεμα για το υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή η άποψη όμως μπορεί να είναι εσφαλμένη. Στις 7 Νοεμβρίου ο Πάουελ προειδοποίησε ότι αυτές οι χώρες, όπως το Ιράκ, δεν θα έπρεπε να πιστεύουν ότι δεν μας απασχολούν οι δραστηριότητές τους και ότι δεν θα στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτές. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήδη προωθεί στενότερες πολιτικές σχέσεις με εξόριστους Ιρακινούς στρατιωτικούς.

Μπους: Επόμενος στόχος μας το Ιράκ

«Το Ιράκ πιθανώς να είναι ο επόμενος στόχος των ΗΠΑ», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους, τονίζοντας ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν «πρέπει να αφήσει τους επιθεωρητές να επιστρέψουν για να αποδείξει ότι δεν κατασκευάζει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα». O Αμερικανός πρόεδρος, εξάλλου, επανέλαβε και επεξέτεινε τις παλαιότερες απειλές του, ότι δηλαδή «θα βάλλει εναντίον κάθε κράτους που δίνει καταφύγιο σε τρομοκράτες», ενώ την ίδια μοίρα θα έχουν και όσες χώρες «παρασκευάζουν όπλα μαζικής καταστροφής, που χρησιμοποιούνται ώστε να τρομοκρατούνται τα έθνη». Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι δεν ανησυχεί πως το Πακιστάν βοηθά στελέχη της Αλ Κάιντα να διαφύγουν τη σύλληψη, καθώς απομακρύνει από αέρος Πακιστανούς πολίτες από το Αφγανιστάν. «Συζητήσαμε με το Πακιστάν. Αντιλαμβάνονται ότι στόχος μας είναι να φέρουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης την Αλ Κάιντα και μας έδειξαν ότι θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή