Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από τα 6,8 Ρίχτερ

Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από τα 6,8 Ρίχτερ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βρυχηθμός του Εγκέλαδου, βράδυ Παρασκευής, ήταν τρομακτικός και όσα ακολούθησαν έσπειραν αστραπιαία θάνατο και πανικό στην ανατολική Τουρκία όπου χτύπησαν τα 6,8 Ρίχτερ. Από την πολύ ισχυρή δόνηση η οποία έγινε αισθητή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή- Ιράκ, Ιράν, Συρία, Λίβανο- έως χθες το απόγευμα οι νεκροί ανέρχονταν σε τουλάχιστον 22, οι τραυματίες είναι πάνω από χίλιοι, ενώ δεκάδες άτομα βρίσκονταν εγκλωβισμένα στα ερείπια στις πληγείσες αραιοκατοικημένες περιοχές Ελαζίγ και Μαλάτειας. Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ανθρώπους ενώ εκφράζονταν φόβοι, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας Φαχρετίν Κοτσά, ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερος. «Βλέπαμε τηλεόραση, όταν ξαφνικά το σπίτι πήγαινε πέρα δώθε, τα έπιπλα έπεφταν πάνω μας, τρέξαμε, βγήκαμε έξω, σωθήκαμε, άλλοι γείτονες δεν τα κατάφεραν» δήλωνε σε τηλεοπτικά συνεργεία έντρομος ο 50χρονος Μελαχάτ Τζαν, κάτοικος του Ελαζίγ, που βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Αγκυρας. Εως χθες είχαν σημειωθεί εκατοντάδες μετασεισμοί μεγέθους μέχρι 5,5 Ρίχτερ, οι κάτοικοι παρέμεναν στους δρόμους και σε αυτοκίνητα ενώ επικρατούσε δριμύ ψύχος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράζοντας τη θλίψη για την τραγωδία που έπληξε τη γείτονα χώρα και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και δηλώνοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης. «Η κατάσταση για την ώρα ελέγχεται από τα τουρκικά συνεργεία» απάντησε ο κ. Ερντογάν ευχαριστώντας τον κ. Μητσοτάκη για την πρωτοβουλία του. Τηλεφωνική επικοινωνία σε ένδειξη συμπαράστασης είχε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πάντως κλιμάκια της ΕΜΑΚ βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να μεταβούν ανά πάσα στιγμή στην Τουρκία και στις σεισμόπληκτες περιοχές, όπου οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες.

Βαρύ τίμημα

Στην Τουρκία, χώρα από τις πιο σεισμογενείς παγκοσμίως, μόνο την τελευταία εικοσαετία σχεδόν 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, πάνω από 50.000 έχουν τραυματιστεί, με τεράστιο τίμημα και σε υλικές καταστροφές. Προχθές στην Τουρκία ξύπνησαν μνήμες Αυγούστου του 1999, όταν μια σφοδρή δόνηση 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε, την περιοχή του Μαρμαρά, με επίκεντρο 70 χλμ. ανατολικά του Βοσπόρου.

Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 43.000 τραυματίστηκαν. Εκατό μέρες αργότερα, στις 12 Νοεμβρίου 1999, 845 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 5.000 τραυματίστηκαν όταν σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ έπληξε την επαρχία Ντούζτζε. Το 2011 περισσότεροι από 600 νεκροί και τουλάχιστον 4.000 τραυματίες ήταν ο απολογισμός από το σεισμό των 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην επαρχία Βαν, επίσης της ανατολικής Τουρκίας.

Η σεισμική δόνηση των 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Κωνσταντινούπολη προκαλώντας πανικό και μικροζημιές, έφερε στο προσκήνιο σενάρια και εκτιμήσεις επιστημόνων που μιλούν για πολύ ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου που θα πλήξει την τουρκική μεγαλούπολη τα προσεχή χρόνια με φόβους για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

«Το κλειδί στη διαχείριση καταστροφών είναι να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο.

Σύμφωνα με το σενάριό μας για την Κωνσταντινούπολη, σε έναν πιθανό σεισμό οι νεκροί μπορεί να φθάσουν τις 30.000 και οι τραυματίες τις 60.000. Κάπου 45.000 κτίρια θα υποστούν μεγάλες ζημιές και περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι», είχε δηλώσει προ μηνών ο Μουράτ Νουρλού, επικεφαλής του αρμόδιου για τους σεισμούς τμήματος της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας (AFAD) σε συνέδριο που συνδιοργάνωσε η ΑFAD με τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης επισημαίνοντας ότι τα νούμερα αυτά αφορούν μόνον στην Πόλη κι ότι οι Αρχές έχουν σχεδιάσει 150.000 προσωρινά καταφύγια.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο καθηγητής Σουκρού Ερσόι, του Ερευνητικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών του Πολυτεχνείου Γιλντίζ είχε δηλώσει ότι το χειρότερο σενάριο προβλέπει έναν πολύμεγάλο σεισμό της τάξεως των 7,7 Ρίχτερ! «Υπάρχουν πολλά σεισμικά ρήγματα στην Τουρκία που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλους σεισμούς. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι εντονότερο για την περιοχή του Μαρμαρά λόγω του μεγάλου πληθυσμού, του αριθμού των κτιρίων και του γεγονότος ότι είναι το οικονομικό κέντρο της χώρας» κατέληξε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή