Στη Μέση Ανατολή, η βία ακυρώνει τη διπλωματία

Στη Μέση Ανατολή, η βία ακυρώνει τη διπλωματία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Το τέλος της αραβοϊσραηλινής «συμφωνίας κυρίων» για την αναχαίτιση της βίας στη Μέση Ανατολή σηματοδοτεί η χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ευτυχώς προκάλεσε μόνο τον ελαφρύ τραυματισμό δύο Ισραηλινών στρατιωτών. H ενέργεια αυτή, μαζί με τις προχθεσινές ισραηλινές επιδρομές με πυραύλους στην ίδια περιοχή, δυσχεραίνουν το έργο των δύο Αμερικανών ειδικών απεσταλμένων, που έφτασαν χθες στο Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας. O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς και ο πρώην στρατηγός Αντονι Ζίνι αφίχθησαν χθες στο Ισραήλ.

Λίγες ώρες πριν από την άφιξή τους, η περιοχή βίωνε νέα έξαρση της βίας. Την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβε η Χαμάς, υπογραμμίζοντας ότι δράστης ήταν ένας ράφτης ο οποίος εργαζόταν σε εργοστάσιο στη Λωρίδα της Γάζας και προετοίμαζε επί πολλούς μήνες το χτύπημά του. Αμέσως οι ισραηλινές αρχές διέταξαν τους 3.000 εργαζομένους του εργοστασίου να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. O 26χρονος Αραβας άφησε πίσω του σημείωμα, στο οποίο ανέφερε ότι εκδικήθηκε το θάνατο πέντε παιδιών την περασμένη εβδομάδα από ισραηλινά εκρηκτικά, αλλά και τη δολοφονία ανώτατου στελέχους της Χαμάς.

Τρεις χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία του, ενώ η πομπή με το φέρετρό του, το οποίο είχε καλυφθεί με τη σημαία της Χαμάς, διέσχισε τον προσφυγικό καταυλισμό. Αξιωματούχοι παλαιστινιακών νοσοκομείων ανέφεραν ότι πέντε παιδιά, συμπεριλαμβανομένου ενός 18μηνου βρέφους, τραυματίσθηκαν στη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας, όταν ισραηλινά τανκς επιτέθηκαν εις βάρος του προσφυγικού στρατοπέδου Χαν Γιουνί. O στρατός ισχυρίσθηκε ότι εκτόξευσε βλήματα και έβαλλε με πυροβόλα εναντίον του σημείου, από το οποίο είχαν εξαπολύσει νωρίτερα επιθέσεις οι Παλαιστίνιοι εις βάρος του εβραϊκού οικισμού Γκους Κατίφ.

Κατέληξαν λοιπόν σε ένα πλέγμα ιδεών ενσωμάτωσης. Θέλουν μια κοινή ευρωπαϊκή αστυνομία, που θα περιπολεί στα εξωτερικά σύνορα. Επιθυμούν να ενισχύσουν την κοινή τους εξωτερική πολιτική και θέλουν να διευρύνουν τη νέα τους πολιτική για την άμυνα και την ασφάλεια πέρα από τη «Συμφωνία του Πέτερσμπεργκ» για τη διατήρηση και την επίτευξη της ειρήνης στον κόσμο που μάχεται την τρομοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή