ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τραμπ – Νετανιάχου για το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή

Συνάντηση Τραμπ – Νετανιάχου για το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται σήμερα στο Οβάλ Γραφείο τον «φίλο» του, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, προτού παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, το οποίο το Ισραήλ θεωρεί «ιστορικό», αλλά απορρίπτουν κατηγορηματικά οι Παλαιστίνιοι.

Ο Τραμπ, ο οποίος όταν ανέλαβε την προεδρία πριν τρία χρόνια ανέθεσε το ευαίσθητο αυτό θέμα στον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ, επαναλαμβάνει ότι θα ήθελε «πραγματικά» να πετύχει εκεί που έχουν αποτύχει οι προκάτοχοί του.

Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει εξηγήσει πώς σκοπεύει να πείσει τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού θεωρούν ότι η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει πλέον την απαραίτητη αξιοπιστία για να ενεργεί ως μεσολαβητής στο Μεσανατολικό.

Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να προιδεάσει για το τι πρόκειται να… ακολουθήσει λέγοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι ίσως  αντιδράσουν αρνητικά στην αρχή, αλλά το σχέδιο θα τους ωφελήσει» γιατί «είναι σπουδαίο σχέδιο που μπορεί στ’ αλήθεια να φέρει αποτέλεσμα». 

Διαβάστε σχετικά: Ο Τραμπ παρουσιάζει το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή και προϊδεάζει για νέες αναταραχές

Ο Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα και με τον βασικό αντίπαλο του Νετανιάχου στις προσεχείς πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, για να συζητήσουν την αμερικανική πρωτοβουλία για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Στις συνομιλίες αυτές οι Παλαιστίνιοι, που θεωρούν την κυβέρνηση Τραμπ υπερβολικά φιλοϊσραηλινή, λένε ότι δεν έχουν προσκληθεί.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει το γραφείο του Αμερικανού προέδρου, καμία από τις συναντήσεις αυτές δεν θα είναι ανοικτή στον Τύπο. Αύριο Τρίτη, Τραμπ και Νετανιάχου θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου από τον Λευκό Οίκο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι περιμένει ένα «ιστορικό» σχέδιο από τον Αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «τον σημαντικότερο φίλο που είχε ποτέ το Ισραήλ». 

Από την πλευρά των Παλαιστινίων το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: το κείμενο της συμφωνίας που πρόκειται να παρουσιάσει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είναι «ήδη νεκρό». «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά όλα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ