Αγρια σφαγή χθες, σε φυλακή στο Μαζάρ ι Σαρίφ

Αγρια σφαγή χθες, σε φυλακή στο Μαζάρ ι Σαρίφ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KONTOYZ. Σε διπλό μέτωπο μάχονταν χθες οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, συνεπικουρούμενες από την αμερικανική αεροπορία, καθώς μαίνονταν οι μάχες μεταξύ των τελευταίων θυλάκων αντίστασης των Ταλιμπάν στους δρόμους της Κοντούζ, του τελευταίου προπυργίου του κινήματος στον βορρά, που έπεσε το απόγευμα της Κυριακής ύστερα από πολιορκία δύο εβδομάδων. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονταν οι σφοδρότατες συγκρούσεις στο εσωτερικό του φρουρίου-φυλακής εκατοντάδων αιχμαλώτων Ταλιμπάν, κοντά στο Μαζάρ ι Σαρίφ, όπου την Κυριακή εκδηλώθηκε εξέγερση.

Αρματα μάχης και βλήματα όλμων σφυροκοπούσαν χθες το φρούριο, όπου οι έγκλειστοι Ταλιμπάν μάχονταν με τους φύλακές τους, με συνέπεια να ακολουθήσει πραγματική σφαγή. O αριθμός των νεκρών αιχμαλώτων, ωστόσο, παρέμενε μέχρι αργά χθες αδιευκρίνιστος, καθώς άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για 300, άλλες για 600 και άλλες για 800. Απροσδιόριστος είναι και ο αριθμός των νεκρών της άλλης πλευράς, της Βόρειας Συμμαχίας, ενώ φημολογείται ότι ένας τουλάχιστον Αμερικανός στρατιώτης είναι νεκρός, αν και το Πεντάγωνο το διαψεύδει και αξιωματούχοι του διατείνονται ότι πράκτορας της CIA τραυματίστηκε.

Ο Ολιμ Ραζμ, εκπρόσωπος του τοπικού διοικητή της Βόρειας Συμμαχίας, Αμπντούλ Ρασίντ Ντόσταμ, είπε χθες ότι ένας άνδρας των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων είναι νεκρός, καθώς και 40 άνδρες του Ντόσταμ. O ίδιος τόνισε ότι «σχεδόν όλοι», από τους 600 αιχμαλώτους, κυρίως ξένοι (Τσετσένοι, Αραβες και Πακιστανοί) που εξεγέρθηκαν, είναι νεκροί. Νωρίτερα, έτερος αξιωματούχος της Συμμαχίας είχε μιλήσει για 300 με 400 αιχμαλώτους, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τους αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς το προηγούμενο βράδυ και ότι μόνον ελάχιστοι είχαν απομείνει να αντιστέκονται. O δημοσιογράφος του περιοδικού TIME, Αλεξ Πέρι, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή-φρούριο, την ώρα που έγινε η εξέγερση, είπε ότι άκουσε πως δύο Αμερικανοί στρατιώτες παγιδεύτηκαν από τους Ταλιμπάν στο φρούριο και ένας από αυτούς αφοπλίστηκε και σκοτώθηκε. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, δημοσιογράφοι, αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού και δύο άλλοι Αμερικανοί παγιδεύτηκαν μέσα στο φρούριο για πολλές ώρες, πριν καταφέρουν να διαφύγουν, πηδώντας από έναν τοίχο και ενώ γύρω τους «σφύριζαν» οι σφαίρες. Σε σκηνές που μετέδωσε η γερμανική τηλεόραση ARD, διακρίνονται Αμερικανοί στρατιώτες μέσα στο φρούριο να δίνουν εντολές από τηλεφώνου για αεροπορική επιδρομή, προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάσταση. Οι αιχμάλωτοι που κρατούνταν στο φρούριο-φυλακή είχαν παραδοθεί από το Σάββατο κι έμεναν εκεί έως ότου διευκρινιστούν οι σχέσεις τους με το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, είχαν μεταφέρει τα όπλα στη φυλακή κρύβοντάς τα κάτω από τα ρούχα τους, αποφασισμένοι να εμπλακούν σε μάχη με τους φρουρούς τους. Χθες, Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε για «αποστολή αυτοκτονίας», αφού οι πρώτοι εξεγερθέντες αυτοανατινάχθηκαν, συμπαρασύροντας δύο από τους φρουρούς τους, ενώ άλλοι αιχμάλωτοι αφόπλισαν τους άνδρες της Βόρειας Συμμαχίας πριν ο διοικητής της περιοχής, Ντόσταμ, ενισχύσει τη φρουρά με άλλους 750 άνδρες.

Κατά της Αλ Κάιντα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή