Οι Ταλιμπάν πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους στο Αφγανιστάν (φωτογραφίες)

Οι Ταλιμπάν πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους στο Αφγανιστάν (φωτογραφίες)

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι «έριξαν» το αφγανικό αεροπλάνο που συνετρίβη σήμερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στην επαρχία Γκάζνι.

Στο αεροσκάφος επέβαινα 83 άνθρωποι και – όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Αφγανιστάν – ότι δεν επρόκειτο  για εμπορική πτήση.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και ΑΡ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι η οργάνωση έριξε το αεροπλάνο, το οποίο ανήκει στον αμερικανικό στρατό και μετέφερε υψηλόβαθμους αξιωματικούς    της CIA.

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, το αεροσκάφος «πετούσε σε αποστολή παρακολούθησης». 

«Στρατιωτικό αεροσκάφος των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων συνετρίβη… στην επαρχία Γάζνι», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουντζαχίντ, σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ολα τα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.

Οι Ταλιμπάν πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους στο Αφγανιστάν (φωτογραφίες)-1

Σύμφωνα με τον Μουντζαχίντ, στο σημείο της συντριβής έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις των Ταλιμπάν, οι οποίοι «χτενίζουν» επίσης την γύρω περιοχή για δύο άτομα που ισχυρίζονται ότι  επέζησαν της συντριβής.

Ο δημοσιογράφος Tariq Ghazniwal, φιλικά προσκείμενος προς την οργάνωση, έδωσε στην δημοσιότητα δύο φωτογραφίες από το κατεστραμμένο αεροσκάφος. Οι φωτογραφίες δείχνουν τα απομεινάρια ενός αεροσκάφους μεσαίου μεγέθους που συνετρίβη σε ένα χιονισμένο χωράφι. Η ουρά του αεροπλάνου, που έμεινε άθικτη, φέρει το λογότυπο της αμερικανικής αεροπορίας.

Οι Ταλιμπάν πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους στο Αφγανιστάν (φωτογραφίες)-2

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι διερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος και ότι παραμένει ασαφές που ανήκει το αεροσκάφος που συνετρίβη. 

Οι αμερικανικές δυνάμεις στην Καμπούλ, όταν ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν προέβησαν σε σχόλιο.«Το αεροπλάνο πραγματοποιούσε αποστολή των υπηρεσιών πληροφοριών και καταρρίφθηκε στην περιοχή Σάντο Χελ της τοποθεσίας Ντεχ Γιακ της επαρχίας Γάζνι».

Λίγο αργότερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη ήταν ένα μικρό στρατιωτικό αεροπλάνο. Ωστόσο το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες σχετικά με την συντριβή.

Ανώτερος αξιωματικός του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΡ, AFP, Reuters

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή