Απέτυχαν τα σχέδια του Σαλβίνι

Απέτυχαν τα σχέδια του Σαλβίνι

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η αποτυχία του ακροδεξιού ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, να εξασφαλίσει τον έλεγχο του παραδοσιακού κεντροαριστερού προπυργίου στην περιοχή της Εμίλια Ρομάνια κατά τις προχθεσινές τοπικές εκλογές, προκάλεσε ανακούφιση στη δοκιμαζόμενη κυβέρνηση της Ρώμης.

Ο Σαλβίνι είχε πραγματοποιήσει μια επιθετική εκστρατεία στην περιοχή από τις αρχές του χρόνου, σε μια προσπάθεια να καταγάγει συντριπτική νίκη και να πετύχει την ανατροπή της συμμαχικής κυβέρνησης της χώρας, στην οποία συμμετέχει το Κόμμα των Δημοκρατικών (PD).

«Η κυβερνητική πλειοψηφία βγαίνει ενισχυμένη από τις περιφερειακές εκλογές», διακήρυξε ο ηγέτης του PD, Νίκολα Τσινγκαρέτι, ο οποίος πρόσθεσε ότι απέτυχε η προσπάθεια Σαλβίνι να εξωθήσει την κυβέρνηση εκτός εξουσίας.

Ειδικότερα, ο κεντροαριστερός υποψήφιος περιφερειάρχης Στέφανο Μπονατσίνι κατάφερε να υπερισχύσει στις προχθεσινές τοπικές εκλογές της Εμίλια Ρομάνια και επανεξελέγη με ποσοστό 51,4%, όπως είχαν προβλέψει και τα exit polls. Η υποψήφια της Λέγκας, Λουτσία Μποργκοντζόνι, έλαβε μόλις το 43,6%. Ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δεν μπόρεσε να κερδίσει το προσωπικό αυτό στοίχημα, για το οποίο είχε ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Τζινγκαρέτι τόνισε ότι «για το αποτέλεσμα αυτό θα πρέπει να πουν όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ και στο κίνημα της Σαρδέλας».

Ο Σαλβίνι αναγνώρισε την ήττα, αλλά σχολίασε ότι «δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι για πρώτη φορά στην Εμίλια Ρομάνια είχαμε ένα ανοικτό ματς και όχι προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα». Παράλληλα υπογράμμισε ότι το κύριο πολιτικό στοιχείο «είναι η ουσιαστική εξαφάνιση του Κινήματος Πέντε Αστέρων». Ο υποψήφιός του, Σιμόνε Μπενίνι, «έπεισε» μόλις το 3,4% των εκλογέων.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η νίκη της Κεντροαριστεράς στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην αποδοχή της οποίας χαίρει ο περιφερειάρχης Μπονατσίνι. Ο ίδιος είχε ζητήσει από τα κόμματα που τον στήριξαν να κάνουν «ένα βήμα πίσω» και να τον αφήσουν να διαχειριστεί όπως εκείνος νόμιζε όλη την προεκλογική περίοδο.

Στην Καλαβρία, παράλληλα, η υποψήφια περιφερειάρχης της Κεντροδεξιάς Γιόλε Σαντέλι κερδίζει με τεράστια διαφορά: εξασφάλισε το 55,4% των ψήφων, ενώ ο κεντροαριστερός αντίπαλός της, ο Φιλίπο Κάλιπο, «σταμάτησε» στο 30,1%.

Η περιφερειάρχης θα πρέπει να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει σειρά χρόνιων προβλημάτων του ιταλικού Νότου, αρχίζοντας από την ανάγκη καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και μείωσης της ανεργίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή