Συντριβή αμερικανικού αεροπλάνου στο Αφγανιστάν

Συντριβή αμερικανικού αεροπλάνου στο Αφγανιστάν

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρό στρατιωτικό αεροσκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών συνετρίβη χθες, υπό συνθήκες που παρέμεναν αδιευκρίνιστες, σε ορεινή περιοχή του κεντρικού Αφγανιστάν. Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Σάντο Χελ της επαρχίας Γάζνι, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τους Ταλιμπάν. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επρόκειτο για βομβαρδιστικό E-11A, έναν τύπο αεροσκάφους που χρησιμοποιείται συχνά σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών και παρακολούθησης.

«Το αεροσκάφος βρισκόταν σε κατασκοπευτική αποστολή και κατερρίφθη» από τους Ταλιμπάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισλαμικού κινήματος, που μάχεται τους Αμερικανούς από το 2001, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ. Ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο κατερρίφθη το αμερικανικό αεροπλάνο, ισχυρίστηκε όμως ότι σε αυτό επέβαιναν «υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματικοί». Εκπρόσωποι του Πενταγώνου, οι οποίοι μίλησαν σε διεθνή πρακτορεία υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, διέψευσαν ότι υπήρχαν ανώτεροι αξιωματικοί, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις περί κατάρριψης του αεροπλάνου. Σύμφωνα με άλλον Αμερικανό αξιωματούχο, στο αεροπλάνο επέβαιναν λιγότερα από 10 άτομα.

Οι Ταλιμπάν συνηθίζουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη ακόμη και όταν πρόκειται περί ατυχημάτων, ενώ έχουν παράδοση στη διόγκωση των απωλειών των αντιπάλων τους. Η ταγματάρχης Μπεθ Ράιορνταν, εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι διεξάγονται έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια της πτώσης του αεροπλάνου και οι πιθανές απώλειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή