To υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αποκλείει δημοσιογράφο από την περιοδεία του Μ. Πομπέο

To υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αποκλείει δημοσιογράφο από την περιοδεία του Μ. Πομπέο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσιογράφος του Εθνικού Δημόσιου Ραδιοσταθμού (NPR) των ΗΠΑ αποκλείστηκε από την ομάδα των δημοσιογράφων που θα συνοδεύει τον Μάικ Πομπέο στην προσεχή προγραμματισμένη περιοδεία του έπειτα από έντονο διάλογο μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με άλλη δημοσιογράφο του ραδιοσταθμού έπειτα από συνέντευξη που του είχε πάρει.

Η ένωση των δημοσιογράφων που καλύπτουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία κοινοποίησε χθες την απόφαση αυτή, «διαμαρτυρήθηκε» για το «μέτρο αυτό αντιποίνων κατά του National Public Radio», κρίνοντάς το «απαράδεκτο».

Η δημοσιογράφος «ενημερώθηκε ότι δεν θα ταξιδέψει. Δεν της δόθηκε καμία αιτιολογία», επιβεβαίωσε το NPR σε ανακοίνωσή του.

Η Μισέλ Κέλεμεν, έγκριτη επαγγελματίας που καλύπτει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για σχεδόν 20 χρόνια, θα αναχωρούσε αύριο, Τετάρτη, με το αεροπλάνο του υπουργού Εξωτερικών για το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Βρετανία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και την κεντρική Ασία, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της ανακοίνωσε ότι τελικά εξαιρέθηκε από αυτό το ταξίδι.

«Ζητούμε από το υπουργείο Εξωτερικών να αναθεωρήσει την απόφασή του», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ένωσης αυτής Σον Τάντον, ο οποίος είναι επίσης ανταποκριτής του AFP.

Ο Πομπέο έχασε την ψυχραιμία του την Παρασκευή υπό την πίεση των ερωτήσεων που δέχθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε άλλη δημοσιογράφο του NPR, την Μέρι Λουίζ Κέλι, για το ζήτημα της Ουκρανίας, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της δίκης για καθαίρεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που γίνεται στη Γερουσία.

Σύμφωνα με την Μέρι Λουίζ Κέλι, μετά την συνέντευξη και εκτός μικροφώνων, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας της «έβαλε τις φωνές» για περίπου δέκα λεπτά, εκτοξεύοντας προσβολές καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν.

Εξοργισμένος επειδή ρωτήθηκε για την ουκρανική υπόθεση ενώ περίμενε μόνο ερωτήσεις για το Ιράν, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, της είπε: «Νομίζετε ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για την Ουκρανία;» ενώ στη συνέχεια της ζήτησε να βρει τη χώρα αυτή σε έναν παγκόσμιο χάρτη που δεν είχε ονόματα ούτε σύνορα.

Το Κίεβο βρίσκεται μεταξύ των σταθμών της περιοδείας του Πομπέο από την οποία αποκλείστηκε η Μισέλ Κέλεμεν.

Το Σάββατο, ο Πομπέο κατήγγειλε την «έλλειψη ακεραιότητας» πολλών δημοσιογράφων σε ανακοίνωση που εξέδωσε σε πολύ επιθετικό ύφος απέναντι στα μέσα ενημέρωσης και κατηγόρησε την Μέρι Λουίζ Κέλι ότι του είπε «ψέματα». Ο Αμερικανός υπουργός ανέφερε κυρίως ότι η δημοσιογράφος δεσμεύτηκε πως η συζήτηση που είχαν μετά την συνέντευξη ήταν «off the record» και σημείωσε ότι ως εκ τούτου δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δημοσίως –κάτι το οποίο η δημοσιογράφος διέψευσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν διέψευσε ωστόσο τις δηλώσεις του σε επιθετικό ύφος τις οποίες μετέφερε η δημοσιογράφος.

«Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το υπουργείο Εξωτερικών έχουν αποστολή τους να ενημερώνουν το κοινό και να ζητούν εξηγήσεις από κάθε κυβέρνηση θέτοντας ερωτήματα πάνω στα θέματα της ημερήσιας διάταξης», υπογράμμισε ο Σον Τάντον, κρίνοντας «απαράδεκτο να τιμωρείται ένα μέλος της ένωσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή