Αστραπιαία εξάπλωση του φονικού κοροναϊού

Αστραπιαία εξάπλωση του φονικού κοροναϊού

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ταχύτητα της πυρκαγιάς αυξάνονται, ώρα με την ώρα, τα κρούσματα ιογενούς πνευμονίας από τον κοροναϊό της Γουχάν, που ήδη έχουν ξεπεράσει τις 3.000, αλλά και οι θάνατοι (που μέχρι χθες το βράδυ ανέρχονταν σε 81). Η συντριπτική πλειονότητα κρουσμάτων και θανάτων αφορά την κινεζική επικράτεια, ενώ τουλάχιστον 44 κρούσματα έχουν καταγραφεί και εκτός αυτής, σε Ασία, Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία. Η Κίνα εξακολουθεί να λαμβάνει δρακόντεια μέτρα για την αναχαίτιση της μετάδοσης του φονικού κοροναϊού, κάτι που κρίνεται αναγκαίο μετά τη διαπίστωση Κινέζων επιστημόνων ότι ο ιός έχει ενισχύσει τη δυνατότητα μετάδοσής του και ότι μπορεί να μεταδοθεί αρκετές ημέρες πριν από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Ηδη, η αργία της κινεζικής Πρωτοχρονιάς επεκτάθηκε έως την Κυριακή, ενώ εκατομμύρια Κινέζοι παραμένουν σε καραντίνα.

Την εστία της επιδημίας, τη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι επισκέφθηκε, χθες, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ για να «ελέγξει και να συντονίσει» τις προσπάθειες καταπολέμησης της. Φορώντας στολή βιολογικής προστασίας και μάσκα, ο Κινέζος πρωθυπουργός ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό για το τιτάνιο έργο τους και τους ζήτησε να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, ενώ υποσχέθηκε ενισχύσεις. Τουλάχιστον 2.500 γιατροί και νοσηλευτές αναμένεται να φτάσουν στην πόλη τις επόμενες ημέρες. Επισκέφθηκε, επίσης, το εργοτάξιο όπου ανοικοδομείται νοσοκομείο χιλίων κλινών, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Ηδη, έχει ολοκληρωθεί η μία πτέρυγά του.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ προειδοποίησαν ότι εφόσον δεν ληφθούν περαιτέρω δρακόντεια μέτρα από τις κινεζικές αρχές θα προσβληθούν από τον παθογόνο παράγοντα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Παρά τις αδιαμφισβήτητες προσπάθειες των κινεζικών αρχών να περιορίσουν τη φονική επιδημία, ενισχύεται η έντονη κριτική τόσο από τους Κινέζους χρήστες κοινωνικής δικτύωσης όσο και από αξιωματούχους. Ενδεικτικά, ο δήμαρχος της Γουχάν, Ζου Τσιάνγουανγκ, εμφανίστηκε με μάσκα στο πρόσωπο να δηλώνει στο κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV «δεν αποκαλύψαμε κρίσιμες πληροφορίες εγκαίρως και δεν τις χρησιμοποιήσαμε για να βελτιώσουμε τη δουλειά μας», επιρρίπτοντας τις ευθύνες στο Πεκίνο, την έγκριση του οποίου χρειάζονταν οι δημοτικές αρχές προτού κοινοποιήσουν τα στοιχεία που διέθεταν σχετικά με τον κοροναϊό, ενώ προθυμοποιήθηκε και να παραιτηθεί.

Χθες, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπεγέζους συναντήθηκε με Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο προκειμένου να εξετάσουν μέτρα για περιορισμό της επιδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ειδικοί, από όλο τον κόσμο, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της επιβολής περιορισμών στη μετακίνηση, στην κλίμακα που το έπραξε η Κίνα, τονίζοντας ότι καθώς κοινοποιήθηκαν πριν από την έναρξη της ισχύος τους, πολλοί πιθανώς βιάστηκαν να φύγουν από τις αποκλεισμένες πόλεις, ενώ ίσως να πυροδοτήσουν και οργή εναντίον των ιατρών, σε μία περίοδο που η καλή συνεργασία είναι απολύτως αναγκαία. Αμφισβητούνται, επίσης, και τα μέτρα στα αεροδρόμια, ιδιαίτερα αφού διαπιστώθηκε ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Σχέδια απεγκλωβισμού

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει με κάθε τρόπο την Κίνα, τη στιγμή που πολλές ξένες κυβερνήσεις, οι πολίτες των οποίων έχουν αποκλειστεί στη Γουχάν, εκπονούν σχέδια για τον απεγκλωβισμό και την απομάκρυνσή τους. Ηδη, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έχει ναυλώσει αεροσκάφη για να μεταφέρει τους προξενικούς υπαλλήλους και Αμερικανούς πολίτες στο Σαν Φρανσίσκο. Η Γαλλίδα υπουργός Υγείας, Ανιέζ Μπουζίν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει αεροπλάνα για την απομάκρυνση των Γάλλων πολιτών από τη Γουχάν, τονίζοντας ότι όσοι επιστρέψουν στη Γαλλία θα παραμείνουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε δήλωσε ότι θα παρασχεθεί βοήθεια, και ναυλωμένα αεροσκάφη, στους Ιάπωνες της Γουχάν, ενώ παρόμοιες πρωτοβουλίες έλαβαν Ισπανία, Πορτογαλία και Σρι Λάνκα. Η Ρωσία συζητεί με τις κινεζικές αρχές, ενώ τα τουριστικά πρακτορεία της χώρας σταμάτησαν να πωλούν ταξίδια στην Κίνα. Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι θα απαγορευθεί η είσοδος στην ημιαυτόνομη κινεζική περιοχή στους κατοίκους της επαρχίας Χουμπέι, αλλά και τους αλλοδαπούς που ταξίδεψαν στη Γουχάν τις τελευταίες 14 ημέρες.

Τέλος, Αμερικανοί λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σχετικά με τον κοροναϊό, τουλάχιστον πριν από τη δημοσιοποίηση πληρέστερων επιδημιολογικών στοιχείων, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη ότι στις ΗΠΑ καταλήγουν από τη γρίπη κάθε χρόνο περίπου 35.000 άνθρωποι και νοσηλεύονται περίπου 200.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή