Ο κοροναϊός είναι επικίνδυνος από απόσταση δύο μέτρων, σύμφωνα με ειδικό

Ο κοροναϊός είναι επικίνδυνος από απόσταση δύο μέτρων, σύμφωνα με ειδικό

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος κορονοϊός 2019-nCoV μπορεί να είναι μεταδοτικός από απόσταση δύο μέτρων, λέει ο Λι Σινγκουάνγκ του νοσοκομείου Ντιτάν του Πεκίνου, ειδικός της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

«Όλοι πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες και να μειώνουν τον αριθμό των στενών επαφών όσο το δυνατόν περισσότερο. Λέγοντας 'στενές' εννοούμε αυτή τη στιγμή μια απόσταση ενός έως δύο μέτρων –η μόλυνση μπορεί να συμβεί σ' αυτή την απόσταση», λέει ο ειδικός, σύμφωνα με κινεζικά μέτρα ενημέρωσης.

Ο ειδικός επισήμανε επίσης πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή, αν φθάσει στα μάτια ή σε βλεννώδεις μεμβράνες του ανθρώπου.

Σήμερα, 4.547 κινέζοι υπήκοοι είναι μολυσμένοι από τον νέο κοροναϊό. Απ' αυτά τα κρούσματα, 106 ήταν θανατηφόρα. Κρούσματα μόλυνσης καταγράφονται σε όλες σχεδόν τις κινεζικές επαρχίες, περιλαμβανομένων αυτών του Πεκίνου και της Σαγκάης.

Έγγυος -πιθανώς μολυσμένη- έφερε στον κόσμο ένα υγιές αγοράκι 

Κινέζοι γιατροί στην πόλη Ουχάν–το επίκεντρο της κρίσης του νέου κοροναϊού– έφεραν με ασφάλεια στον κόσμο με καισαρική τομή ένα αγοράκι η μητέρα του οποίου πιθανόν να έχει μολυνθεί από αυτόν.

Ο γιατρός, ο οποίος πραγματοποίησε την καισαρική, είπε ότι η κατάσταση της 27χρονης εγκύου χειροτέρευε και το βρέφος ασκούσε μεγάλη πίεση στον οργανισμό της. Ταυτόχρονα, η γυναίκα δεν μπορούσε να λάβει την απαραίτητη θεραπεία κατά του ιού καθώς κυοφορούσε.

Ωστόσο, η επέμβαση ήταν υπερβολικά επικίνδυνη καθώς η μητέρα είχε πυρετό και έβηχε ασταμάτητα ενώ οι γιατροί κινδύνευαν να μολυνθούν από τον ιό και οι ίδιοι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο γιατρός ονόματι Ζάο Γιν, υποδιευθυντής του τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Νοσοκομείο Wuhan Union, φορούσε δύο προστατευτικές στολές, μια χειρουργική μάσκα και ειδικά γυαλιά στη διάρκεια της επέμβασης που διήρκεσε μια ώρα.

"Μετά βίας έβλεπα ή άκουγα. Και ήμουν κάθιδρος", δήλωσε ο Ζάο στην κρατική τηλεόραση.

Από τον ιό έχουν πεθάνει ήδη 106 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 4.500 σε ολόκληρη την Κίνα.

Η μητέρα, η οποία κατονομάζεται ως Σιαογιάν, βρισκόταν στην 37η εβδομάδα κύησης όταν κρίθηκε ότι πιθανόν να μολύνθηκε από τον κοροναϊό στις αρχές Ιανουαρίου. Η μόλυνση δεν επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το νεογέννητο, βάρους 3,1 κιλών, πήγε γρήγορα στο σπίτι του ώστε να αποφευχθεί να εκτεθεί στον ιό εντός του νοσοκομείου, ανέφερε το δίκτυο.

Γραμμή υποστήριξης για το στρες λόγω της επιδημίας

Όσοι Κινέζοι βιώνουν έντονο στρες λόγω εξαιτίας του νέου κοροναϊού μπορούν πλέον να ζητήσουν βοήθεια στη νέα τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης που άνοιξε στο Πεκίνο. Φοιτητές, καθηγητές και απλοί πολίτες μπορούν να τηλεφωνούν ζητώντας βοήθεια για να διαχειριστούν ψυχολογικά θέματα που σχετίζονται με την επιδημία, σύμφωνα με το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Πεκίνου, το Beijing Normal University, που ξεκίνησε να παρέχει χθες τις υπηρεσίες αυτές.

Το υπουργείο Παιδείας χαιρέτισε την κίνηση αυτή και ζήτησε να παρέχονται περισσότερες τέτοιες συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσω τηλέφωνου και διαδικτύου σε όλη τη χώρα. Οι εκπαιδευτικοί φορείς κάθε περιοχής θα πρέπει να επιλέξουν ένα τοπικό πανεπιστήμιο, που έχει το καλύτερο επίπεδο σπουδών ψυχολογίας, προκειμένου να αρχίσουν να προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες, ανέφερε το υπουργείο.

Η επιδημία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 106 άτομα, δημιουργεί έντονη ψυχολογική πίεση σε πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα σε όσους εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας. Ο Τζιάο Γιαχούι, αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας νιώθουν έντονο στρες διότι ο ιός είναι ιδιαίτερα μολυσματικός και ο κόσμος δεν γνωρίζει πολλά γι’ αυτόν. «Θα τους προσφέρουμε ψυχολογική στήριξη, θα ενισχύσουμε την προστασία τους και θα καλύψουμε καλύτερα τις ανάγκες τους», δήλωσε ο Τζιάο σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS, Xinhua

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή