Διακόσιοι επιζήσαντες στο Αουσβιτς

Διακόσιοι επιζήσαντες στο Αουσβιτς

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Πάνω από 200 επιζήσαντες από το Ολοκαύτωμα συγκεντρώθηκαν χθες στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο του Αουσβιτς, πολλοί εξ αυτών μάλλον για τελευταία φορά, για να τιμήσουν την 75η επέτειο από την απελευθέρωσή τους από τον Κόκκινο Στρατό. Καθώς οι συγκρούσεις για τη λίστα των διεθνών καλεσμένων απειλούσε να επισκιάσει την επέτειο, οι επιζήσαντες ξαναθυμήθηκαν τα δεινά τους στο στρατόπεδο και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο της λήθης, καθώς πολλοί συνομήλικοί τους και συγκρατούμενοί τους έχουν ήδη πεθάνει. «Το Ολοκαύτωμα οργανώθηκε και εγκρίθηκε από μία κυβέρνηση. Οχι μόνον επέτρεψαν να συμβεί, αλλά το επέβαλαν και ενθάρρυναν απλούς ανθρώπους να γίνουν δολοφόνοι», είπε στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο Μπεντζαμίν Λέσερ, 92χρονος Πολωνοεβραίος, του οποίου η οικογένεια εστάλη στο Αουσβιτς το 1944.

Οι επιζώντες, ντυμένοι με σκούφους και εσάρπες με μπλε και άσπρες ρίγες που συμβολίζουν τις στολές που φορούσαν οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο, διέσχισαν τη διαβόητη σιδερένια πύλη με την επιγραφή «Arbeit macht frei» (στα γερμανικά, «Η εργασία απελευθερώνει»). Συνοδευόμενοι από τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, κατέθεσαν στεφάνια λουλουδιών κοντά στον «τοίχο του θανάτου», όπου οι ναζί σκότωσαν χιλιάδες κρατουμένους.

«Θέλουμε η επόμενη γενιά να γνωρίζει αυτό που ζήσαμε και θέλουμε αυτό να μη συμβεί ποτέ ξανά», δήλωσε πριν από την τελετή, την Κυριακή το πρωί, ο 93χρονος Ντέιβιντ Μαρκς, επιζών του Αουσβιτς, με τη φωνή σπασμένη από τη συγκίνηση. Εστεμμένοι και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από σχεδόν 60 χώρες παρακολούθησαν την τελετή, από την οποία όμως απουσίασαν ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων, οι οποίοι μετέβησαν την Πέμπτη στην Ιερουσαλήμ για μια τελετή που έγινε εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή