Ανατροπή δεδομένων στη δίκη Τραμπ

Ανατροπή δεδομένων στη δίκη Τραμπ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το περασμένο Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ καλούσε τους Αμερικανούς να ανοίξουν τις τηλεοράσεις τους και να παρακολουθήσουν την αναμετάδοση της δίκης του στη Γερουσία, μια και ο λόγος είχε περάσει στους συνηγόρους υπεράσπισης. Καθώς τα Σάββατα τα ποσοστά τηλεθέασης είναι πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο, οι δικηγόροι του προτίμησαν, την πρώτη ημέρα των αγορεύσεών τους, να μιλήσουν μόνο επί δύο ώρες, αφήνοντας τον κύριο όγκο της επιχειρηματολογίας τους για τη Δευτέρα και την Τρίτη. Προφανώς ήλπιζαν ότι θα κατάφερναν, ενώπιον ενός πολύ μεγαλύτερου ακροατηρίου, να στηρίξουν την κεντρική ιδέα τους, ότι δηλαδή η δίωξη του προέδρου από τους Δημοκρατικούς ήταν πολιτική σκευωρία.

Τη στρατηγική αυτή ήρθε να ανατινάξει η πολιτική βόμβα που εκτόξευσε ο Τζον Μπόλτον, επί 17 μήνες σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οπως αποκάλυψε την Κυριακή η εφημερίδα The New York Times, ο Μπόλτον έχει γράψει βιβλίο, που πρόκειται να εκδοθεί τον Μάρτιο και στο οποίο βεβαιώνει ότι ο Τραμπ ανέστειλε τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία προκειμένου να εκβιάσει δικαστική έρευνα εις βάρος του  Δημοκρατικού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ενός εκ των κυριοτέρων πολιτικών αντιπάλων του Τραμπ, και του γιου του Χάντερ. Με άλλα λόγια, ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του Τραμπ στηρίζει το πιο κεντρικό στοιχείο του κατηγορητηρίου εναντίον του προέδρου, διαψεύδοντας τον ίδιο και τους δικηγόρους του.

Κατόπιν αυτών, οι Δημοκρατικοί επανήλθαν δριμύτεροι στην αξίωσή τους να εξετασθούν ως μάρτυρες από τη Γερουσία τόσο ο Μπόλτον όσο και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι. Καθώς οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν 53 γερουσιαστές έναντι 47 των Δημοκρατικών, για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει το αίτημα να υποστηριχθεί από τουλάχιστον τέσσερις γερουσιαστές της πλειοψηφίας. Χθες ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, ένας εκ των σκληρότερων εσωκομματικών επικριτών του Τραμπ, εκτίμησε πως ύστερα από τις αποκαλύψεις γύρω από το βιβλίο του Μπόλτον, το ενδεχόμενο αυτό είναι πλέον πιθανότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή