Εφθασαν οι πρώτοι 500 πεζοναύτες

Εφθασαν οι πρώτοι 500 πεζοναύτες

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή μεταβολή στην έως τώρα στρατηγική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, αλλά και το τέλος του καθεστώτος των Ταλιμπάν σηματοδοτεί η μεταφορά εκατοντάδων -επισήμως 500- πεζοναυτών στο αφγανικό έδαφος και σε σημείο βολής από το Κανταχάρ, στο πλαίσιο μυστικής επιχείρησης η οποία άρχισε την Κυριακή το βράδυ με ελικόπτερα και σημείο εκκίνησης το πλοίο αμφίβιων αποστολών Peleliu και άλλα αμερικανικά πλοία στην Αραβική Θάλασσα.

Δύο μονάδες σε πλοία

Δύο εκστρατευτικές μονάδες πεζοναυτών, δυναμικότητας 2.000 ανδρών, βρίσκονται σε πολεμικά πλοία ανοιχτά των ακτών του Πακιστάν, έτοιμες να παρέμβουν σε περίπτωση ανάγκης, καθώς τώρα πλέον το κυρίως μέτωπο του πολέμου μετατοπίζεται στον νότο, γύρω από το Κανταχάρ, το οποίο βομβαρδίστηκε τη νύχτα και το πρωί. Το πρώτο κύμα πεζοναυτών εγκαινιάζει, κατά τον πρόεδρο Μπους, την «επικίνδυνη φάση του πολέμου, την περίοδο κατά την οποία καταδιώκονται οι υπεύθυνοι για το βομβαρδισμό της Αμερικής». «Ολοι απεύχονται τις απώλειες, αλλά αυτές είναι αναπόφευκτες και η Αμερική πρέπει να είναι προετοιμασμένη για θυσίες», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Προκειμένου για την επιχείρηση που άρχισε την Κυριακή, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Βικτόρια Κλαρκ, οι πρώτοι πεντακόσιοι πεζοναύτες, οι οποίοι αναπτύχθηκαν σε μυστικό και έρημο αεροδρόμιο, αναμένεται να διπλασιαστούν στις αμέσως επόμενες ημέρες. Το μυστικό αεροδρόμιο είναι, κατά την εκτίμηση φυλάρχων της περιοχής, το Ντολάνγκι, 90 χλμ. νοτίως του Κανταχάρ, ένα από τα «σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία» του Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν, όπου λέγεται ότι στάθμευε πριν από λίγες ημέρες το προσωπικό ελικόπτερο του μουλά Ομάρ.

Κατά της Αλ Κάιντα

Οπως δήλωσε χθες ο ταγματάρχης Πίτερ Μίλερ, αρχηγός γενικού επιτελείου της Taskforce 58, «τώρα κατέχουμε τμήμα αφγανικού εδάφους και εντός ολίγου 1.000 και πλέον άνδρες θα βρίσκονται στον προθάλαμο των Ταλιμπάν». Κατά μία εκδοχή οι χερσαίες δυνάμεις κοντά στο Κανταχάρ μάλλον θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Αλ Κάιντα παρά για μία μαζική επίθεση εναντίον του Κανταχάρ. Σχετικά με το θέμα αυτό η κ. Κλαρκ διευκρίνισε, χθες, ότι οι πεζοναύτες θα εγκαταστήσουν προκεχωρημένη επιχειρησιακή βάση με στόχο την άσκηση εντονότερων πιέσεων εις βάρος των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, αλλά η επιχείρηση δεν πρέπει να εκληφθεί μόνο ως «γιγαντιαίο ανθρωποκυνηγητό με στόχο τον Μπιν Λάντεν».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο πριν η Βρετανία ανακοινώσει ότι «έληξε ο συναγερμός», θέτοντας υπό αίρεσιν την αποστολή βρετανικών στρατευμάτων. Δεν εμπόδισαν, ωστόσο, την έναρξη της αποστολής γερμανικών και ρωσικών μονάδων, με πρώτο στόχο τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ωστόσο, το κλίμα δίνουν εκτιμήσεις των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», σύμφωνα με τις οποίες στις επιχειρήσεις στο Νότιο Αφγανιστάν ενδέχεται να μετάσχουν έως και 2.000 άνδρες και ότι στη συνέχεια η επιχείρηση θα υποστηριχθεί από μεγαλύτερη ισχύ πυρός, από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, επιθετικά ελικόπτερα τύπου Cobra και από αεροσκάφη κάθετης απογείωσης τύπου Ηαrrier.

Συνομιλίες στη Βόννη

Παράλληλα με το στρατιωτικό σκέλος και με τις δηλώσεις εκφοβισμού των Ταλιμπάν και εν όψει της σημερινής συνόδου για το Αφγανιστάν στη Βόννη, τοπικοί φύλαρχοι καταβάλλουν προσπάθειες, μέχρι στιγμής άκαρπες, για τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Ομάρ στους δύο στενότερους συνεργάτες του, τους Χατζί Μπασίρ και Νατζιμπουλάχ.

Ακαρπες ενδέχεται να αποδειχθούν και οι συνομιλίες για το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης με κυρίως εκπροσώπους τη Βόρεια Συμμαχία, την Ομάδα της Κύπρου, την Ομάδα της Ρώμης του έκπτωτου μονάρχη Ζαχίρ Σαχ και την Ομάδα του Πεσαβάρ του Γκαϊλανί. Το «παζάρι» για τη σύνθεση της κυβέρνησης, τη διαίρεση εδαφών και το πολίτευμα αναμένεται εξίσου σκληρό με τον πόλεμο.

Λιγότεροι στρατιώτες

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή