ΚΟΣΜΟΣ

Ναι από Ισραήλ, όχι Παλαιστινίων στο σχέδιο Τραμπ

Ναι από Ισραήλ, όχι Παλαιστινίων στο σχέδιο Τραμπ

Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο πλευρό του, αλλά χωρίς κανέναν εκπρόσωπο των Παλαιστινίων, ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε χθες το μεσημέρι στην Ουάσιγκτον το από καιρό αναμενόμενο σχέδιό του για την επίλυση του Παλαιστινιακού.

Το σχέδιο Τραμπ προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα κάποια τμήματα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ύστερα από διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, οι οποίες θα έχουν ορίζοντα τετραετίας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Ισραήλ οφείλει να μην επεκτείνει περαιτέρω τους εποικισμούς του στη Δυτική Οχθη. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε, στην παρουσίαση του σχεδίου του, ότι η Ιερουσαλήμ «θα παραμείνει αδιαίρετη πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ».

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποδέχθηκε, ως βάση της διαπραγμάτευσης, το σχέδιο Τραμπ, το οποίο εκτείνεται σε 80 σελίδες και συνοδεύεται από ενδεικτικούς χάρτες για τα σύνορα του μελλοντικού κράτους της Παλαιστίνης με το Ισραήλ. Οι κυριότεροι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Οχθη προβλέπεται να ενσωματωθούν στο κράτος του Ισραήλ.

Η παλαιστινιακή ηγεσία έχει απορρίψει εκ των προτέρων το σχέδιο Τραμπ, με τον οποίο αποφεύγει ακόμη και τηλεφωνική επαφή. Μάλιστα, το αμερικανικό σχέδιο έφερε, για πρώτη φορά ύστερα από τον παλαιστινιακό εμφύλιο του 2007, σε κοινό μέτωπο την Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με την ισλαμική Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Χουσάν Ζομλότ, απεσταλμένος της Παλαιστινιακής Αρχής στο Λονδίνο, δήλωσε ότι το σχέδιο Τραμπ «δίνει πράσινο φως στο Ισραήλ για τη δημιουργία κράτους απαρτχάιντ», ενώ στη διάρκεια διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Γάζα ηγέτες της Χαμάς καλωσόρισαν την έκκληση Αμπάς για κοινή διάσκεψη όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων.