Στην Ε.Ε. μέσω πράσινης γραμμής στην Κύπρο

Στην Ε.Ε. μέσω πράσινης γραμμής στην Κύπρο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατώντας τη φοιτητική βίζα στο χέρι του, ο Κλίντον Γεμπγκά επιβιβάστηκε στην πτήση των Turkish Airlines στην πατρίδα του, το Καμερούν, άλλαξε πτήση στην Κωνσταντινούπολη και προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Αντί όμως να πάει στο πανεπιστήμιό του στον υπό τουρκικό έλεγχο Βορρά, κατευθύνθηκε στην επονομαζόμενη πράσινη γραμμή, το σύνορο που διχάζει τη νήσο, και εισήλθε στη Δημοκρατία της Κύπρου, που είναι μέλος της Ε.Ε. Σήμερα, που περιμένει απάντηση στο αίτημά του για άσυλο, ζει στον προσφυγικό καταυλισμό του χωριού Κοφίνου, όπου Σύροι, Παλαιστίνιοι και άλλοι Καμερουνέζοι είναι γείτονές του.

Ο Γεμπγκά συγκαταλέγεται στις 11.200 και πλέον ανθρώπους που ανακάλυψαν πέρυσι αυτήν την οδό για να εισέλθουν στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα το μικρό νησί να έχει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη. Μετά τη συμφωνία με την Τουρκία, σαφώς λιγότεροι μετανάστες προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο. Ωστόσο, η Κύπρος έχει αποδειχθεί ένα ανησυχητικό κενό στο σύστημα. «Ο απλούστερος τρόπος είναι να δει κανείς το βόρειο κομμάτι της Κύπρου σαν το μεγαλύτερο σαλόνι τράνζιτ αεροδρομίου στον κόσμο», επισημαίνει ο Τζέιμς Κερ Λίντσεϊ, ερευνητής στο London School of Economics με ειδικότητα στην πολιτική της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Προσγειώνεσαι στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν έχει συμβεί αυτό μέχρις ότου περάσεις τον συνοριακό έλεγχο στην πράσινη γραμμή και τότε είσαι επισήμως στη Δημοκρατία της Κύπρου», εξήγησε. Περισσότεροι αιτούντες άσυλο κάνουν ακριβώς αυτό, φέρνοντας την Κύπρο με πληθυσμό μόλις 850.000 αντιμέτωπη με τη μεταναστευτική κρίση, την οποία η υπόλοιπη Ευρώπη έχει αφήσει πίσω της. Οι περισσότεροι μετανάστες, σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές, έφτασαν οδικώς από τον Βορρά. Ο 23χρονος Γεμπγκά, με το αβίαστο χαμόγελο και τα ποιητικά αγγλικά, λέει ότι έφυγε από την πατρίδα του επειδή αντιμετώπιζε διώξεις ως δημοσιογράφος τη στιγμή που κλιμακωνόταν η εμφύλια σύγκρουση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή