Παράθυρο διαλόγου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Πολωνία

Παράθυρο διαλόγου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Πολωνία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Η πόρτα για διάλογο ανάμεσα στην Πολωνία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση για θέματα που σχετίζονται με τη δικαστική μεταρρύθμιση είναι ανοικτή και η Ε.Ε. ελπίζει ότι θα βρεθεί μακροπρόθεσμη λύση στις εντάσεις ανάμεσα στη Βαρσοβία και στις Βρυξέλλες, δήλωσε χθες η επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, ενώ αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση με τη Γιούροβα της πρότεινε έναν συμβιβασμό. Την ίδια στιγμή, η οργάνωση Human Rights Watch απευθύνει έκκληση στον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα να ασκήσει βέτο στον νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να τιμωρεί ή να απομακρύνει δικαστές που επικρίνουν τους περιορισμούς της στη Δικαιοσύνη. Το μέτρο αφορά ακόμη και δικαστές που ασκούν τα καθήκοντά τους εκδίδοντας αποφάσεις για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Οι πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη είναι ένα από τα γνωρίσματα των αυταρχικών κυβερνήσεων και πλήττουν την καρδιά του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σχολίασε η Λίντια Γκαλ, ερευνήτρια σε θέματα Βαλκανίων και Ανατολικής Ε.Ε. στην οργάνωση.

«Ο πρόεδρος πρέπει να αναστείλει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαβρώσει την ανεξαρτησία των δικαστηρίων, της επίθεσης κατά των δικαστών και να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις της Ε.Ε.», υπογράμμισε. Αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2015, το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) εισήγαγε σειρά δικαστικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες παραβιάζουν το κράτος δικαίου. Την περασμένη εβδομάδα, το ανώτατο δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε πως οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από δικαστές που διορίστηκαν βάσει των νέων κυβερνητικών κανόνων μπορούν να αμφισβητηθούν, με αποτέλεσμα σειρά αποφάσεων να οδηγηθούν σε ακύρωση. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που, σύμφωνα με τους επικριτές του, έχει σκοπό να φιμώσει τους δικαστές. Η Κομισιόν εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την κατάσταση – ένα μήνυμα που έχει στείλει επανειλημμένως αφότου ο νόμος προτάθηκε στα τέλη του περασμένου έτους. «Θέλω να πάω πίσω ένα μήνυμα για την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν… ότι η πόρτα για διάλογο με την Πολωνία είναι ανοικτή», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή