Και… μέντιουμ στο κυνήγι του Μπιν Λάντεν

Και… μέντιουμ στο κυνήγι του Μπιν Λάντεν

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου, ο Τζον Εντουαρντ, ένας από τα διασημότερους πνευματιστές των ΗΠΑ, είχε εμφανιστεί στην εκπομπή του Λάρι Κιγκ στο CNN. Δώδεκα ώρες πριν από την καταστροφή που θα επηρέαζε εκατομμύρια ψυχές, οι «ευαίσθητες κεραίες» του ή το «τρίτο μάτι» του φυσικά δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό. Παρ’ όλ’ αυτά, η κυβέρνηση της χώρας του φαίνεται διατεθειμένη να καταφύγει ακόμη και στις μεταφυσικές δυνάμεις για να εντοπίσει μία ώρα αρχύτερα τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με τους «Σάντεϊ Τάιμς», το FBI έχει ζητήσει τη βοήθεια της εταιρείας Transdimensional Systems, που απασχολεί 14 μέντιουμ, ειδικευμένα στον εντοπισμό προσώπων και πραγμάτων από χρονική και τοπική απόσταση. Πρόσφατα, ως απόδειξη των δυνάμεών της, η Προύντενς Καλαμπρέζε, πρόεδρος της εταιρείας, προέβη στην ομολογουμένως εντυπωσιακή, δύσκολη και… λεπτομερέστατη πρόβλεψη ότι «ο επόμενος στόχος των τρομοκρατών ίσως να είναι κάποιο γήπεδο γεμάτο θεατές». Το FBI αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι ζήτησε τη συνεργασία πνευματιστών, όμως δήλωσε ότι «έχουμε λάβει εντολή να ξεφύγουμε από την πεπατημένη», αφήνοντας τη φαντασία να οργιάσει…

Διαβάζοντας το βιογραφικό της κυρίας Καλαμπρέζε -η οποία μεταξύ άλλων ισχυρίζεται ότι έχει γνωρίσει, ως πνεύματα, τον Βούδα και τον Χίτλερ, έχει κατασκοπεύσει εξωγήινους και αγγέλους και έχει πραγματοποιήσει στιγμιαία μεταμόσχευση εγκεφάλου σε μυρμήγκια- έχουμε κάθε διάθεση να πιστέψουμε ότι πρόκειται περί παρανόησης και ότι η εταιρεία της δεν έχει σχέση με την αμερικανική κυβέρνηση. Ομως, το παρελθόν άλλα λέει.

Επί δύο δεκαετίες, οι ΗΠΑ ξόδεψαν περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια στο μυστικό πρόγραμμα STARGATE, στο οποίο ομάδες πνευματιστών προσπαθούσαν να μαντέψουν τις κινήσεις των Σοβιετικών. Το πρόγραμμα άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν η CIA πληροφορήθηκε ότι οι Σοβιετικοί, ίσως και οι Κινέζοι, είχαν θέσει αντίστοιχες ομάδες στην υπηρεσία του στρατού. Αφού πέρασε από την ευθύνη του Πενταγώνου στην ευθύνη της CIA, το πρόγραμμα STARGATE έληξε το 1995. «Θεωρήθηκε αμφιλεγόμενο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας», εξηγεί μια εκπρόσωπος της CIA στο περιοδικό της αμερικανικής κυβέρνησης Govexec. Το πρόγραμμα παραμένει απόρρητο, όμως κάποια από τα έγγραφα που το περιγράφουν αναμένεται να αποχαρακτηριστούν σύντομα, κατόπιν ειδικής αίτησης του αμερικανικού Κογκρέσου. Ως τώρα, τα όσα γνωρίζουμε για το STARGATE προέρχονται από τους επιστήμονες που το αξιολόγησαν και οι οποίοι, με αφετηρία τα ίδια ακριβώς δεδομένα, κατέληξαν σε διαμετρικά αντίθετα συμπεράσματα: κάποιοι το βάφτισαν σημαντικό επίτευγμα και κάποιοι άλλοι δραματική αποτυχία.

Οπως αναμενόταν, τα μέντιουμ που συμμετείχαν, και που σήμερα κάνουν καριέρα ως πνευματιστικοί σύμβουλοι στον ιδιωτικό τομέα, έχουν να πουν μόνο καλά λόγια. «Οταν οι Ιρανοί είχαν πιάσει ομήρους στην πρεσβεία μας στην Τεχεράνη το 1979, είχαμε σημειώσει επιτυχίες», λέει ο Τζότζεφ ΜακΜονίγκλ, ένας από τους 18 πνευματιστές του STARGATE. «Το πρόβλημα ήταν ότι σε πολλές περιπτώσεις ήμαστε η μοναδική πηγή πληροφοριών κι έτσι είχαμε πνιγεί στη δουλειά».

Αν οι πληροφορίες των «Σάντεϊ Τάιμς» ευσταθούν, δύο από τους πρώην συνεργάτες του ΜακΜονίγκλ προσεγγίστηκαν εκ νέου από την αμερικανική κυβέρνηση για να λύσουν, μαζί με την Transdimensional Systems, τον σύγχρονο γρίφο τού πού βρίσκεται το κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ομως, όλοι αυτοί που παριστάνουν το σύγχρονο Μαντείο των Δελφών δεν έχουν το πλεονέκτημα της καθολικής αναγνώρισης που είχε η Πυθία, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν ευθέως την αυθεντία τους.

Ο διάσημος σκεπτικιστής Τζέιμς Ράντι προσφέρει έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον αποδείξει ότι έχει υπερφυσικές δυνάμεις. Δεν χρειάζεται να αποκαλύψει πώς το κάνει, αρκεί να δείξει ότι μπορεί να το κάνει. Μέχρι στιγμής, όμως, ούτε ένας από τους πνευματιστές που διαφημίζουν τις δυνάμεις τους δεν έχει καταφέρει να περάσει ούτε το προκαταρκτικό τεστ. Μάλλον δύσκολο να βρουν τον Μπιν Λάντεν…

Το σχόλιο του Lex: Ας τηρήσουν στάση αναμονής οι επενδυτές (Σελ. 221)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή