«Μάχιμες μονάδες στρατού» αναπτύσσει το Ισραήλ σε Γάζα και Δυτική Όχθη

«Μάχιμες μονάδες στρατού» αναπτύσσει το Ισραήλ σε Γάζα και Δυτική Όχθη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή και την κατηγορηματική απόρριψή του από του Παλαιστίνιους, ο  ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την παρουσία του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και κοντά στη Λωρίδα της Γάζας – τον θύλακα όπου ζουν περίπου δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι υπό ισραηλινό αποκλεισμό – με «μάχιμες μονάδες στρατού». 

«Μετά από αξιολόγηση της κατάστασης, αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι μεραρχίες μας στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια (η ονομασία από τις ισραηλινές αρχές της Δυτικής Όχθης) και στη Γάζα με επιπλέον μάχιμες μονάδες στρατού», υπογράμμισαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Λίγο αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τη Γάζα προς ισραηλινό έδαφος». 

Εν τω μεταξύ, διαδηλώσεις εναντίον του αμερικανικού σχεδίου, που απορρίφθηκε στο σύνολό του από τους Παλαιστίνιους ηγέτες, πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε διάφορες τοποθεσίες της Δυτικής Όχθης και στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Χαμάς, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο στρατός ανακοίνωσε ήδη χθες, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση στην Ουάσινγκτον του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, την ανάπτυξη ενισχύσεων πεζικού στην κοιλάδα του Ιορδάνη, μια στρατηγική περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου να προσαρτήσει αυτή την κοιλάδα. Τώρα το αμερικανικό σχέδιο έρχεται να στηρίξει αυτή του τη δέσμευση, και την προσάρτηση αυτής της λωρίδας γης από το Ισραήλ.

Το αμερικανικό σχέδιο παραχωρεί στο Ισραήλ τον έλεγχο της Ιερουσαλήμ. Επίσης, το Ισραήλ προσαρτά την κοιλάδα του Ιορδάνη και τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σε αντάλλαγμα, προτείνει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα εναπομείναντα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και επενδύσεις και οικονομική βοήθεια μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από τους ισλαμιστές της Χαμάς μέχρι τη Φάταχ, όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις καταδίκασαν το σχέδιο.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα μιλήσει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ριγιάντ Μανσούρ.

Με την ευκαιρία αυτή, θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ένα σχέδιο ψηφίσματος αναφορικά με το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο που οι Παλαιστίνιοι έχουν ήδη απορρίψει.

Πριν αναχωρήσει για τα Ηνωμένα Έθνη, ο Αμπάς θα μετάσχει στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, το Σάββατο, και στη σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης, στις αρχές Φεβρουαρίου, διευκρίνισε ο Μανσούρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή