Αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο για το σχέδιο Τραμπ

Αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο για το σχέδιο Τραμπ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Την επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας στο ένα τρίτο της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Οχθης του Ιορδάνη πρότεινε χθες ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, επισημαίνοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ουδέποτε θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή. Οι δηλώσεις του ακροδεξιού υπουργού, το κόμμα του οποίου στηρίζει την υπηρεσιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πυροδότησε κατηγορίες από μέρους των Παλαιστινίων ότι το σχέδιο Τραμπ αποτελεί εφαλτήριο για την επίσημη προσάρτηση μεγάλου μέρους της Δυτικής Οχθης στην ισραηλινή επικράτεια. Το σχέδιο Τραμπ προβλέπει τη δημιουργία ξεχωριστού παλαιστινιακού κράτους, χωρίς ωστόσο να προσφέρει την παραμικρή εδαφική παραχώρηση στους Παλαιστινίους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για 4ετή μεταβατική περίοδο για τη δημιουργία του κράτους της Παλαιστίνης, στη διάρκεια της οποίας οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε διακοπή των επιθέσεων κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς. Η πρόταση Τραμπ περιλαμβάνει την ανακήρυξη του προαστίου της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, Αμπού Ντις, σε νέα πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους, απομακρύνοντας την Παλαιστινιακή Αρχή από το κέντρο της Ιερής Πόλης. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αναγνώριση των εβραϊκών εποικισμών στα Κατεχόμενα από την αμερικανική κυβέρνηση, την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας πάνω στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και την ίδρυση νέου παλαιστινιακού αποστρατιωτικοποιημένου κράτους, το οποίο «θα πληροί τις απαιτήσεις ασφαλείας του Κράτους του Ισραήλ».

Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς αποκάλεσε το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ «χαστούκι του αιώνα», ενώ χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωναν το βράδυ της Τρίτης σε Δυτική Οχθη και Γάζα. «Το σχέδιο είναι συνταγή απαρτχάιντ και προσάρτησης εδαφών. Η de jure αναγνώριση των εποικισμών έλαβε χθες το πράσινο φως», είπε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ. Επικρίσεις συνόδευσαν την ανακοίνωση του ειρηνευτικού σχεδίου σε όλον τον αραβικό κόσμο, ενώ από τη μεριά του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το σχέδιο απαράδεκτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή