Τριβές μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας

Τριβές μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ασυνήθιστη, για τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων, δημόσια κριτική εναντίον της Ρωσίας προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από τις δυσμενείς για τη χώρα του εξελίξεις στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

«Δυστυχώς, η Ρωσία δεν τηρεί τις συμφωνίες της Αστάνα και του Σότσι», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του από τριήμερη περιοδεία στη βόρεια Αφρική, παραπέμποντας στις συμφωνίες μεταξύ της χώρας του, της Ρωσίας και του Ιράν για την ειρήνευση στη Συρία. «Η υπομονή μας με τον Ασαντ εξαντλείται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί αν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί», προσέθεσε.

Τη δυσαρέσκεια του Ερντογάν προκάλεσε η κατάληψη της Μααρέτ αλ Νούμαν, δεύτερης σε μέγεθος πόλης της επαρχίας Ιντλίμπ (τελευταίου μεγάλου θυλάκου των Σύρων αντικαθεστωτικών) από τον στρατό του προέδρου Ασαντ, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Η πόλη έχει στρατηγική σημασία, καθώς ελέγχει τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με το Χαλέπι, στον Βορρά.

Σε μια λιτή ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η Μόσχα «είναι προσηλωμένη στην αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει». Ρώσοι διπλωμάτες θύμιζαν ότι στο Μααρέτ αλ Νούμαν μάχονταν τρομοκρατικές οργανώσεις τζιχαντιστών, οι οποίες δεν καλύπτονται από τις συμφωνίες της Αστάνα και του Σότσι.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του έναντι των ΗΠΑ για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος γύρω από την αγορά, εκ μέρους της Αγκυρας, των αμερικανικών αεροπλάνων F-35. Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να απειλούν με ματαίωση της αγοράς λόγω της προμήθειας ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή