Με όλα τα μέσα ψάχνουν τον Λάντεν

Με όλα τα μέσα ψάχνουν τον Λάντεν

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κατάρρευση ενός μετά το άλλο των προπυργίων των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν μοιραία θα επιφέρει και το τέλος του Μπιν Λάντεν. Θα είναι όμως το φυσικό του τέλος, μία σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία ή πρώτα η εξαφάνιση και στη συνέχεια η λήθη;

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες που καταφθάνουν στο Αφγανιστάν και η εκτίμηση ότι η δική τους αποστολή θα συνίσταται σε επιχειρήσεις με απολύτως σαφές περίγραμμα και όχι μόνο στην υποστήριξη των τοπικών δυνάμεων, εξέθρεψαν την άποψη ότι πλέον οι ΗΠΑ επιστρατεύουν όλα τα μέσα για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν. Ενδιαμέσως, στο Βέλγιο και στη Γαλλία, η αστυνομία ανακρίνει 14 άτομα, ύποπτα για συνεργασία με τον Σαουδάραβα κροίσο που μετεβλήθη σε «ιερέα» της διεθνούς τρομοκρατίας και του φανατισμού. Οι κρατούμενοι στο Βέλγιο είχαν άμεσες ή έμμεσες επαφές με με το δίκτυο του Μπιν Λάντεν, δήλωσε χθες ο Ζαν Μπατίστ ντε Σμετ, εκπρόσωπος των βελγικών μυστικών υπηρεσιών, αναφερόμενος στους 12 υπόπτους που ανακρίνονται στο Βέλγιο και στους δύο στη Γαλλία. Ταυτόχρονα με τις ανακρίσεις οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν την ταυτότητα του ενός από τους δύο αυτόχειρες, οι οποίοι πραγματοποίησαν την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του ιστορικού Αφγανού πολέμαρχου Αχμέντ Μασούντ Χαν, δύο ημέρες πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για Τυνήσιο ο οποίος έζησε τέσσερα χρόνια στο Βέλγιο, πριν το εγκαταλείψει το 1999 και είχε σχέση με τους τωρινούς κρατούμενους.

Η διασύνδεση, ελπίζουν οι Αρχές, θα οδηγήσει σε άλλα μέλη της Αλ Κάιντα, ενοχοποιώντας ακόμη περισσότερο τον Μπιν Λάντεν. Μία άλλη, όμως, διασύνδεση στην Ισπανία είχε άκαρπο τέλος, εφόσον οι ισπανικές αρχές αρνήθηκαν, την Παρασκευή, να εκδώσουν ομάδα υπόπτων εάν προηγουμένως οι ΗΠΑ δεν εγγυηθούν ότι οι εν λόγω ύποπτοι δεν θα καταδικαστούν εις θάνατον. H διστακτικότητα των Ευρωπαίων έναντι της διακηρυγμένης πρόθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε προσαγωγή σε στρατοδικείο των υπόπτων για σχέσεις με την Αλ Κάιντα, επέσυρε τη μάλλον οργισμένη απάντηση του προέδρου Μπους, «ουδόλως με ενδιαφέρουν όλα αυτά».

Στην Τρύπα του Λύκου

Τώρα, οι αμερικανικές αρχές και το FBI ελπίζουν ότι κάποια στιγμή συγγενείς του Μπιν Λάντεν -κυρίως η μητέρα του- θα πεισθούν να υποβληθούν σε τεστ DNA, ώστε ακόμη και σε περίπτωση που ο καταζητούμενος είναι νεκρός να πιστοποιηθεί η ταυτότητά του. Πού θα τον βρουν, όμως, τον Μπιν Λάντεν; Στην Τρύπα του Λύκου ή Λυκοφωλιά, στο Ζαουάρ Κίλι αλ Μπαντρ, στο φαράγγι της οροσειράς Σοντιάκι Γκαρ, στο Νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, εκεί όπου βρισκόταν η έδρα της Αλ Κάιντα και υπάρχουν αλληλοδιάδοχες σπηλιές και σήραγγες που επικοινωνούν μεταξύ τους. O τόπος είχε βομβαρδιστεί ανελέητα επί 57 ημέρες, το 1986, προτού συνετελεσθεί η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις τελευταίες φήμες, ο Λάντεν και 1.200 πιστοί του Ταλιμπάν κρύβονται στην Τόρα Μπόρα, αλλη μυρμηγκοφωλιά σπηλαίων και σηράγγων, σαν τις δεκάδες άλλες στις αφγανικές οροσειρές. Μόνο που αυτή έχει υπερσύγχρονη υποδομή, χάρη σε έξωθεν χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων και της CIA, όπως υπενθυμίζουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή