ΚΟΣΜΟΣ

Κάλεσμα μνήμης στη γερμανική νεολαία

Κάλεσμα μνήμης στη γερμανική νεολαία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εκκληση απηύθυνε χθες στους συμπατριώτες του ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ να συνεχίσουν να τιμούν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καταπολεμώντας τη λήθη, 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση του Αουσβιτς. «Οφείλουμε να βρούμε νέους τρόπους διατήρησης της μνήμης για μια νέα γενιά η οποία αναρωτιέται ποια η σχέση της με τα γεγονότα του παρελθόντος. Πρέπει να επινοήσουμε νέες απαντήσεις για τους νέους Γερμανούς, των οποίων οι γονείς και οι παππούδες ήλθαν από άλλες χώρες», είπε ο Σταϊνμάγερ.

Απευθυνόμενος στον προσκεκλημένο του, τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρούβεν Ρίβλιν, ο Γερμανός πρόεδρος συνέχισε: «Η ρήση “εσείς έχετε την ιστορία σας και εμείς έχουμε τη δική μας” δεν μπορεί να είναι η απάντηση. Τα διδάγματα της γερμανικής ιστορίας πρέπει να γίνουν μέρος του τρόπου με τον οποίο οι Γερμανοί βλέπουν τον εαυτό τους, γιατί η ιστορική ευθύνη κληρονομείται και αφορά όλους μας. Δεν αρκεί να κάνουμε λόγο για την ακατανόητη φύση του Ολοκαυτώματος. Πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα το απίστευτο και να θρηνήσουμε τους Εβραίους της Ευρώπης, τους Σίντι και τους Ρομά, τους πολιτικούς κρατουμένους, τους ομοφυλόφιλους, τους αρρώστους και τους αναπήρους. Η “τελική λύση” εκπονήθηκε σε γραφεία του Βερολίνου, λίγα μέτρα από εδώ».

Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός πρόεδρος θυμήθηκε ότι συμμετείχε ως φοιτητής σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον διορισμό του πρώτου πρεσβευτή της Γερμανίας στο Ισραήλ το 1959. Συνέχισε, όμως, την ομιλία του επαινώντας τη σύγχρονη Γερμανία ως φάρο δημοκρατίας, φιλελευθερισμού, ευθύνης και μετριοπάθειας. «Η σημερινή Ευρώπη πολεμά με τα φαντάσματα του παρελθόντος, όπως τις θεωρίες φυλετικής καθαρότητας, τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και τον αντισημιτισμό, που βρίσκει ανταπόκριση στην Ακροδεξιά, αλλά και στην άκρα Αριστερά. Συνειδητοποιώ ότι δεν βρισκόμαστε στα πρόθυρα νέου Ολοκαυτώματος, αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε τα παραπάνω ανησυχητικά φαινόμενα», είπε ο Ισραηλινός πρόεδρος, μιλώντας ενώπιον της Μπούντεσταγκ και της ομοσπονδιακής καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι δεν υπάρχει «υγιής σιωπή», υπογραμμίζοντας ότι η σύγχρονη Γερμανία και κυρίως η νεολαία της πρέπει να μελετά και να μιλάει για το Αουσβιτς και τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος. «Στην 75η επέτειο από την απελευθέρωση του Αουσβιτς, ο αντισημιτισμός παραμένει ζωντανός. Οι Εβραίοι φοβούνται ακόμη για τη ζωή τους», είπε ο Σόιμπλε.