Το σύνδρομο «της κουτσής πάπιας» στο Βερολίνο

Το σύνδρομο «της κουτσής πάπιας» στο Βερολίνο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη γνωστή κυβερνητική αδράνεια κατά τα τελευταία χρόνια της θητείας της, μιας περιόδου που οι Αμερικανοί αποκαλούν φάση «της κουτσής πάπιας», η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προσπαθεί να δώσει νέα πνοή στο έργο του μεγάλου συνασπισμού.

Την Τετάρτη είχε επαφές με τους εταίρους της με βασικό αντικείμενο την εγκατάλειψη του άνθρακα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κόμματος των Πρασίνων, καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τους Γερμανούς πολίτες. Σύμφωνα με το σχέδιο, η εγκατάλειψη του άνθρακα θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2038, ενώ η αντίστοιχη της πυρηνικής ενέργειας το 2022. Στόχος είναι η πλήρης στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αιολική και την ηλιακή. Φιλοδοξία του μεγάλου συνασπισμού είναι η περικοπή της εκπομπής ρύπων κατά 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030. Πάντως, ο μεγάλος συνασπισμός δοκιμάζεται ήδη από το σύνδρομο της «κουτσής πάπιας», που χρονολογείται εδώ και ενάμιση χρόνο, όταν η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Εκτοτε, όπως σημειώνει σε χθεσινό σχόλιό του το περιοδικό «Σπίγκελ», το υπουργικό συμβούλιο τελεί σε κατάσταση πλήρους αδράνειας. Η καγκελάριος ασχολείται πλέον μόνο με τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ οι άλλοι πρωταγωνιστές έχουν αναστείλει επί μακρόν τις αποφάσεις τους στους καίριους τομείς: εγκατάλειψη άνθρακα, φορολόγηση μετοχών, εξαγωγές όπλων. Σε όλα τα πεδία παρατηρούνται αναβλητικότητα και απουσία λήψης αποφάσεων, υπογραμμίζει η επιθεώρηση.

Στη συντηρητική παράταξη της Μέρκελ την ίδια στιγμή οι πιθανοί διάδοχοί της αλληλοεξουδετερώνονται μέχρις εσχάτων, ενώ οι δεινές τοπικές ήττες των Σοσιαλδημοκρατών περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμών του κόμματος. Από τη μια θα ήθελε να φύγει από τον συνασπισμό για να διασωθεί, από την άλλη γνωρίζει ότι αυτό θα ήταν η τέλεια αυτοχειρία. Ετσι, οι υπουργοί του παραμένουν στην κυβέρνηση, χωρίς να κάνουν οτιδήποτε, γράφει το «Σπίγκελ». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή