ΚΟΣΜΟΣ

Ενας στους πέντε Ιταλούς θεωρεί τον Μουσολίνι «μεγάλο ηγέτη»

Ενας στους πέντε Ιταλούς θεωρεί τον Μουσολίνι «μεγάλο ηγέτη»

Εντυπωσιάζουν και σοκάρουν τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα το ινστιτούτο ερευνών Eurispes της Ρώμης, στην ετήσια μελέτη με την εικόνα της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης της Ιταλίας.

Το 19,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο φασίστας δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι «ήταν ένας μεγάλος ηγέτης οποίος έκανε μόνον κάποια λάθη».

Παράλληλα, το 14,3% του στατιστικού δείγματος θεωρεί ότι «οι Ιταλοί δεν είναι φασίστες αλλά αγαπούν τις ισχυρές προσωπικότητες» και το 12,8% ότι «πολλοί Ιταλοί είναι φασίστες». «Τάξη και πειθαρχία αρέσουν στους Ιταλούς», προσθέτει το 12,7% όσων απάντησαν στην έρευνα.

 Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Repubblica, το 15,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «το Ολοκαύτωμα δεν έλαβε ποτέ χώρα». Το 2004, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 2,7%.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, αντισημιτικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες στην Ιταλία, το 47,5% του στατιστικού δείγματος του ινστιτούτου Eurispes, απαντά ότι «αποτελούν μια επικίνδυνη αναζωπύρωση του φαινομένου αυτού», ενώ το 37,2% εκτιμά ότι «πρόκειται για επιπολαιότητες, προκλήσεις ή και κακόγουστα αστεία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ