Κορωνοϊός: Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα στην Κίνα – Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ

Κορωνοϊός: Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα στην Κίνα – Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας γνωστοποίησε σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30ής Ιανουαρίου 2020, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν 1.982 νέα κρούσματα του 2019-nCoV.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.800, σύμφωνα με τον Κινέζο απεσταλμένο στον ΟΗΕ.

«Συνολικά υπάρχουν 9.809 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από αυτά, 1.527 ασθενείς είναι σε κρίσιμη κατάσταση και υπάρχουν επιπλέον 15.238 ύποπτα κρούσματα», δήλωσε ο Ουάνγκ Κουν μιλώντας μέσω διερμηνέα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο αριθμός των θανάτων έχει φτάσει τους 213.

Χθες, Πέμπτη, άλλωστε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για την εξάπλωση της επιδημίας. H κήρυξη εκτάκτου ανάγκης θα πυροδοτήσει συστάσεις για λήψη μέτρων σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στόχος θα είναι η αποτροπή της μετάδοσης του ιού διασυνοριακά και η διασπορά του, καθώς και ο περιορισμός των μη αναγκαίων εμπορικών και ταξιδιωτικών κινήσεων, σχολιάζει το Reuters.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η επιδημία θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτρέπει τους Αμερικανούς να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους αμερικανούς πολίτες να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κορωνοϊός.

«Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις χωρίς προειδοποίηση ή πολύ γρήγορα», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που υπενθυμίζει επίσης ότι έχουν μειωθεί οι συνδέσεις προς και από την Κίνα από εταιρείες του τομέα των μεταφορών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συμπληρώνεται, έκρινε ότι «η ταχεία εξάπλωση της επιδημίας αποτελεί κρίση δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

Οι Αμερικανοί που «βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κίνα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα. Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης να αναβάλλει τα ταξίδια προς την Κίνα εξαιτίας του νέου κοροναϊού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε εξάλλου στη βαθμίδα 4 της κλίμακας, το υψηλότερο, όπου κατατάσσονται χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν. Η Ουάσινγκτον είχε ήδη αυξήσει το επίπεδο συναγερμού τη Δευτέρα, καλώντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν να πηγαίνουν στην Κίνα.

Σύμφωνα με επίσημες κινεζικές στατιστικές, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες προερχόμενοι από τις ΗΠΑ εισήλθαν στην Κίνα το 2018. Την ίδια χρονιά, καταγράφηκαν 3 εκατομμύρια αφίξεις στις ΗΠΑ από την Κίνα, κατά τον αμερικανικό εθνικό οργανισμό τουρισμού.

Η Turkish Airlines αναστέλλει τις πτήσεις της από και προς την Κίνα

Η Turkish Airlines αναστέλλει έως τις 9 Φεβρουαρίου τις πτήσεις της στην Κίνα, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας.

Ο Μπιλάλ Εκσί, διευθύνων σύμβουλος της Turkish Airlines με ανάρτηση στο twitter, τόνισε πως οι πτήσεις προς τέσσερις προορισμούς στην Κίνα – Πεκίνο, Γκουανγκτσόου, Σανγκάη και Σιάν – αναστέλλονται έως τις 9 Φεβρουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πολυάριθμες αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει την αναστολή πτήσεων προς και από την Κίνα λόγω της επιδημίας του κινεζικού ιού.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή