Απορρίπτει το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό ο πρόεδρος της Τυνησίας ως «η αδικία του αιώνα»

Απορρίπτει το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό ο πρόεδρος της Τυνησίας ως «η αδικία του αιώνα»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό είναι η «αδικία του αιώνα», έκρινε χθες Πέμπτη ο Κάις Σαΐντ, ο πρόεδρος της Τυνησίας, χώρας που διατηρεί συμμαχικούς δεσμούς με την Ουάσιγκτον.

«Είναι η αδικία του αιώνα, είναι (…) προδοσία», στηλίτευσε ο Σαΐντ στην πρώτη του εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη αφότου ανέλαβε την εξουσία, πριν από 100 ημέρες, η οποία μεταδόθηκε από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Ουατανίγια.

«Η Παλαιστίνη δεν είναι χωράφι για πούλημα», πέταξε ο Σαΐντ, στηλιτεύοντας το σχέδιο που αποκάλυψε εντέλει αυτή την εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ — άλλοτε μεγιστάνας των ακινήτων — αφού διαβεβαίωσε επανειλημμένα πως θα πρότεινε τη «συμφωνία του αιώνα».

Το σχέδιο του Τραμπ προβλέπει λύση δύο κρατών, αλλά εμπεριέχει όρους που προκαλούν την έντονη αντίδραση των Παλαιστίνιων, οι οποίοι το απορρίπτουν κατηγορηματικά.

Ακόμη, ο Σαΐντ επέκρινε την ηττοπάθεια, που περιέγραψε με τη φράση «κουλτούρα της ήττας στον αραβικό κόσμο», ενώ έκρινε ότι η «εξομάλυνση» των σχέσεων «με τη σιωνιστική οντότητα» είναι «έγκλημα».

Ο Σαΐντ, μετά την εκλογή του στην προεδρία τη 13η Οκτωβρίου, τάσσεται ανυποχώρητα υπέρ των Παλαιστινίων και εναντίον των πολιτικών του Ισραήλ.

Η Τυνησία είναι, για δύο χρόνια, κράτος-μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώπιον του οποίου αναμένεται να εκφραστεί εντός ημερών ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, για να το προτρέψει να απορρίψει το σχέδιο Τραμπ.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Τραμπ χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους άραβες αναλυτές πολύ ευνοϊκή για το Ισραήλ, καθώς προβλέπει μεταξύ άλλων την προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών, αψηφώντας το γεγονός ότι αυτό είναι παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου. Η παλαιστινιακή ηγεσία ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί στη βάση αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή