Κρίσιμη η σημερινή μέρα στη δίκη Τραμπ

Κρίσιμη η σημερινή μέρα στη δίκη Τραμπ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από πέντε μήνες ερευνών, ακροαματικών καταθέσεων και συνεδριάσεων στα δύο νομοθετικά σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, το σίριαλ της παραπομπής Τραμπ πλησιάζει στη στιγμή της αλήθειας. Η σημερινή ημέρα μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστική, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί φιλοδοξούν να ολοκληρώσουν τη δίκη με την πανηγυρική αθώωση του προέδρου.

Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει να κερδίσουν την κρίσιμη ψηφοφορία σχετικά με την κλήτευση ή όχι μαρτύρων. Οι Δημοκρατικοί φλέγονται να κλητεύσουν τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό από διαρροές του υπό έκδοση βιβλίου του, είναι έτοιμος να καταθέσει ότι ο Τραμπ όντως εκβίασε την ουκρανική ηγεσία με μοχλό την αναστολή της αμερικανικής, στρατιωτικής βοήθειας. Ωστόσο, για να το πετύχουν αυτό, θα πρέπει να εξασφαλίσουν θετικές ψήφους από τουλάχιστον τέσσερις Ρεπουμπλικανούς «αντάρτες».

Το προηγούμενο διήμερο, όπου η πολύκροτη δίκη αφιερώθηκε σε ερωτήσεις γερουσιαστών προς τους κατηγόρους και τους συνηγόρους του προέδρου, το επιτελείο Τραμπ εξάντλησε τις προσπάθειές του στο να κάμψει τις αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικανών που αμφταλαντεύονταν. Μέχρι την τελευταία στιγμή, τουλάχιστον τρεις εξ αυτών (Σούζαν Κόλινς, Μιτ Ρόμνεϊ, Λίζα Μουρκόβσκι) άφηναν ανοιχτό να ψηφίσουν υπέρ της κλήτευσης Μπόλτον. Παρ’ όλα αυτά, η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία και πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι πιθανότητες έγερναν προς τον αποκλεισμό των μαρτυρικών καταθέσεων.

Προκειμένου να πείσει τους αμφιταλαντευόμενους γερουσιαστές, η ομάδα των συνηγόρων του Τραμπ τροποποίησε αισθητά την υπερασπιστική της γραμμή. Μέχρι χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμενε ότι δεν ζήτησε κανένα αντάλλαγμα στην επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ωστόσο, ο συνήγορός του, Αλαν Ντέρσοβιτς, υποστήριξε ότι, ακόμη και αν ζήτησε ανταλλάγματα, δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό, καθώς κάθε πολιτικός βλέπει το προσωπικό του συμφέρον άρρηκτα συνδεδεμένο με το εθνικό. «Αυτός δεν είναι λόγος καθαίρεσης», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέρσοβιτς.

Εάν υπερισχύσουν στην ψηφοφορία για την κλήτευση μαρτύρων, οι Ρεπουμπλικανοί θα επιδιώξουν να κλείσουν αυθημερόν τη δίκη, με απαλλαγή του Τραμπ. Στο σημείο αυτό η ανησυχία θα μεταφερθεί στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Τρεις γερουσιαστές τους, προερχόμενοι από Πολιτείες που ψήφισαν Τραμπ, αμφιταλαντεύονται και ενδέχεται να μην καταψηφίσουν την καθαίρεση. Κάτι τέτοιο δεν θα επηρέαζε το τελικό αποτέλεσμα –η καθαίρεση του Τραμπ απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων, κάτι αδύνατο να συμβεί– αλλά θα είχε σημαντικό ψυχολογικό και πολιτικό αντίκτυπο, εμφανίζοντας τους Δημοκρατικούς να «πηγαίνουν για μαλλί και να βγαίνουν κουρεμένοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή