Κρίση στο Κίνημα των 5 Αστέρων

Κρίση στο Κίνημα των 5 Αστέρων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Την προοπτική «λιποταξίας» στελεχών και ρηγμάτων αντιμετωπίζει το Κίνημα των 5 Αστέρων (M5S), απειλώντας την ίδια την επιβίωση του κόμματος ενόψει του συνεδρίου την άνοιξη, σύμφωνα με αξιωματούχους του κινήματος.

Το M5S, παρότι εξασφάλισε διπλάσιο αριθμό ψήφων από την ακροδεξιά Λέγκα στις βουλευτικές εκλογές του 2018, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Το κόμμα σημείωσε σημαντική απώλεια ψήφων εξαιτίας της συνεργασίας του με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, που κατέληξε άδοξα τον Αύγουστο. Η συμμετοχή του M5S σε κυβέρνηση με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) δεν ευνόησε τις τύχες του κινήματος. Οι βουλευτές και οι υποστηρικτές του M5S είναι τώρα διχασμένοι μεταξύ όσων υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση του κόμματος από τη συμβατική πολιτική σκηνή και την επάνοδό του στις ρίζες του υπό τον λαϊκιστή κωμικό Μπέπε Γκρίλο, όσων επιθυμούν τη μόνιμη συνεργασία του με το PD, αλλά και αυτών που επιδιώκουν τη μετατόπισή του προς τα δεξιά και τη συνεργασία του με τη Λέγκα του Σαλβίνι.

Την περασμένη Κυριακή, μετά την παραίτηση του ηγέτη του M5S, Λουίτζι ντι Μάιο, ο υποψήφιος του κινήματος στις περιφερειακές εκλογές στην Εμίλια Ρομάνια έλαβε μόλις 3,5% των ψήφων. «Το κίνημα που εξέφραζε την ελπίδα, αντιμετωπίζει τώρα εμφύλιο πόλεμο και καχυποψία», είπε ο βετεράνος του M5S, Μαξ Μπουγκάνι, που συνεργάζεται σήμερα με τη δήμαρχο της Ρώμης και μέλος του κινήματος, Βιρτζίνια Ράτζι.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που αν και ανεξάρτητος, πρόσκειται στο M5S, επιθυμεί το κίνημα να δεσμευθεί σε μακροπρόθεσμη συμμαχία με το PD, με στόχο τη δημιουργία ευρέως «προοδευτικού μετώπου» κατά του ακροδεξιού λαϊκισμού και του Ματέο Σαλβίνι. Παρότι τη στρατηγική αυτή υποστηρίζει ο ιδρυτής του M5S, Μπέπε Γκρίλο, υψηλόβαθμα στελέχη του κινήματος, όπως ο πρώην ηγέτης του, Ντι Μάιο, υποστηρίζουν την τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς και τη σύναψη ευκαιριακών συμμαχιών ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δίνουν στο M5S 16%, ποσοστό μειωμένο κατά το ήμισυ σε σχέση με αυτό που εξασφάλισε στις εκλογές του 2018, ενώ το PD εμφανίζεται να εξασφαλίζει 19% και η Λέγκα 30%.

Οι φυγόκεντρες τάσεις στο κόμμα αναμένεται να εκδηλωθούν στο συνέδριο, που θα αναδείξει τον νέο ηγέτη και θα καθορίσει την ιδεολογική γραμμή. Το συνέδριο μετατέθηκε, όμως, από τις 5 Μαρτίου στα τέλη Απριλίου, χωρίς να έχει ορισθεί η ημερομηνία έναρξής του. Ορισμένοι βουλευτές εκφράζουν ήδη την επιθυμία να εγκαταλείψουν το κόμμα, φοβούμενοι ότι ο υπηρεσιακός επικεφαλής του M5S, ο χαμηλών τόνων γερουσιαστής Βίτο Κρίμι, θα αποπειραθεί να επιβάλει κομματική πειθαρχία στην «αναρχική» κοινοβουλευτική ομάδα. Οι δυσκολίες όμως και οι ιδεολογικές τριβές στο εσωτερικό του M5S ήταν αναπόφευκτες μετά τη μεταμόρφωσή του από «μετα-ιδεολογικό» πολιτικό κίνημα σε κοινοβουλευτικό κόμμα εξουσίας, συμμετέχοντας πλέον στο «σύστημα», το οποίο κάποτε πολεμούσε. Επικριτές του Ντι Μάιο κατήγγειλαν επίσης τη συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του ηγέτη και των στενών συμβούλων του και την αποτυχία του παραιτηθέντος ηγέτη να προσφέρει στο κόμμα αξιόπιστες διοικητικές δομές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή