Αναβάλλεται ο διάλογος Μαδρίτης – Βαρκελώνης

Αναβάλλεται ο διάλογος Μαδρίτης – Βαρκελώνης

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να αναβάλει τις συνομιλίες για επίλυση της καταλανικής κρίσης έως ότου ολοκληρωθεί η τοπική αναμέτρηση τον προσεχή Μάιο. Αυτό προαναγγέλθηκε χθες από την κυβέρνηση στη Μαδρίτη, αν και δεν πρόκειται να ματαιωθεί η προγραμματισμένη συνάντηση με τον επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης, Κιμ Τόρα, στις 6 Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη.

Η ανακοίνωση ήρθε μια μέρα αφότου ο Τόρα δήλωσε ότι σκοπεύει να προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές, κι ενώ εκκρεμεί η έγκριση του τοπικού προϋπολογισμού. Η αναμέτρηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου το νωρίτερο. Σε ανακοίνωσή της η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του Τόρα και επανέλαβε τη βούλησή της να ξεκινήσει διάλογο με τους καταλανικούς θεσμούς για την επίλυση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό θα συμβεί αφότου αναδειχθούν η νέα τοπική Βουλή και αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση. Οσο νωρίτερα διενεργηθούν οι εκλογές και αναδειχθεί η νέα κυβέρνηση, τόσο πιο γρήγορα θα εγκαινιαστεί ο διάλογος, διευκρίνισε η ανακοίνωση. Η καταλανική κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει την αναβολή άμεσα, αλλά εξήγησε ότι ο Τόρα θα εκμεταλλευθεί τη συνάντηση της 6ης Φεβρουαρίου με τον Σάντσεθ για να προετοιμαστεί για τις συνομιλίες με αντικείμενο το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στην αμνηστία για τους κρατούμενους και αυτοεξόριστους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλωνίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πρωθυπουργός Σάντσεθ δεν θα κλείσει την πόρτα στον διάλογο στη διάρκεια αυτής της συνάντησης ούτε θα αποκλείσει κάποιο ζήτημα», δήλωσε η Βαρκελώνη. Ο διάλογος ήταν προϋπόθεση για τη στήριξη του καταλανικού κεντροαριστερού κόμματος ERC προκειμένου να διευκολυνθεί ο διορισμός του Σάντσεθ ως πρωθυπουργού από την εθνική Βουλή της Ισπανίας στις αρχές του μήνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή