Αυστραλία: Η Καμπέρα τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών

Αυστραλία: Η Καμπέρα τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές της Καμπέρα έθεσαν σήμερα για πρώτη φορά από το 2003 την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της Αυστραλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της απειλής από τις πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή.

Ο επικεφαλής των Περιοχών της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας (ACT) Άντριου Μπαρ δήλωσε ότι η απόφαση καταδεικνύει τον ενδεχόμενο κίνδυνο που διατρέχει η Καμπέρα από τις πυρκαγιές, ενώ τόνισε ότι το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ «για όσο διάστημα υπάρχει κίνδυνος».

Κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει την αυστραλιανή πρωτεύουσα των 400.000 κατοίκων, την ώρα που πυρκαγιές απειλούν τα προάστιά της. Σύμφωνα με αξιωματούχους, τη μεγαλύτερη απειλή για την Καμπέρα αποτελεί η πυρκαγιά που μαίνεται στην Ορόραλ Βάλεϊ, νότια της πρωτεύουσας, η οποία έχει επεκταθεί σε μια περιοχή 185 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μαίνεται εκτός ελέγχου.

Αυστραλία: Η Καμπέρα τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών-1

«Η πυρκαγιά ενδέχεται να είναι πολύ απρόβλεπτη. Ενδέχεται να βγει εκτός ελέγχου», προειδοποίησε ο Μπαρ. «Ο συνδυασμός ακραίας ζέστης, ανέμων και ξηρασίας θα θέσει τα νότια προάστια της Καμπέρα σε κίνδυνο», εξήγησε.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή της πρωτεύουσας μετά το 2003, όταν πυρκαγιές είχαν καταστρέψει σχεδόν 500 σπίτια.

Χθες Πέμπτη ο υδράργυρος στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας έφτασε τους 40 βαθμούς. Το κύμα καύσωνα αναμένεται να μετακινηθεί προς τα ανατολικά και σήμερα θα φτάσει στη Μελβούρνη και την Καμπέρα, ενώ το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πλήξει το Σίδνεϊ, με τη θερμοκρασία να ενδέχεται να φτάσει και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Οι αρχές εκτιμούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ξηρούς ανέμους δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για πυρκαγιές σε κάποιες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόρια. Αυτή τη στιγμή περισσότερες από 80 πυρκαγιές μαίνονται στις δύο αυτές πολιτείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή