Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο ΠΟΥ

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο ΠΟΥ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης υγειονομικής ανάγκης κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας ότι ο νέος κορωνοϊός αποτελεί διεθνή απειλή. Ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσού δήλωσε χθες το βράδυ ότι «τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου επιδημία, που τυγχάνει πρωτοφανούς αντιμετώπισης». Η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών, εξήγησε ο Γεμπρεγεσού, είναι η πιθανή εξάπλωση του κορωνοϊού σε χώρες με πιο αδύναμα συστήματα υγείας, ενώ προσέθεσε ότι είναι αντίθετος στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στο εμπόριο και στις μετακινήσεις έναντι της Κίνας, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας. Με ταχύτητα πυρκαγιάς εξακολούθησε και χθες να εξαπλώνεται ο παθογόνος παράγων. Τα κρούσματα στην Κίνα ανήλθαν σε 8.100, ενώ σε 15 κράτη έχουν διαπιστωθεί 104 προσβεβλημένοι και οι θάνατοι ανήλθαν σε 170 – όλοι στην Κίνα. Αργά χθες, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι κατέγραψαν το πρώτο κρούσμα απευθείας μετάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα, σε άνδρα που δεν είχε ταξιδέψει στην Κίνα. Πρόκειται για τον σύζυγο μιας γυναίκας που είχε επιστρέψει από την Κίνα προσβεβλημένη από τον κορωνοϊό.

Σε διεθνή αποκλεισμό κινδυνεύει να τεθεί η Κίνα εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν τα δρομολόγιά τους προς ή και από τη χώρα. Μεταξύ αυτών που, μεσούσης της υγειονομικής κρίσης, ανέστειλαν τις πτήσεις τους είναι οι Air Canada, Air France, Air Seoul, American Airlines, Βritish Airways, Egyptair, Lufthansa. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έκλεισε τα σινορωσικά σύνορα προκειμένου να αποτρέψει τη μετάδοση της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας, ενώ συνεχίζεται ο επαναπατρισμός ξένων υπηκόων από την επιδημική εστία, την πόλη Γουχάν. Περιπέτεια βίωσαν χθες οι 6.000 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Costa Smeralda», στους οποίους απαγορεύθηκε η αποβίβαση στη Ρώμη, καθώς υπήρχε υποψία ότι μία επιβάτις από το Μακάο είχε προσβληθεί από τον φονικό κορωνοϊό, κάτι που αποκλείστηκε μετά τις απαραίτητες εξετάσεις.

Στο επιστημονικό πεδίο, καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να παρασκευαστεί το ταχύτερο δυνατόν αποτελεσματικό εμβόλιο. Ηδη, στις ΗΠΑ παρασκευάζεται εμβόλιο με νέες τεχνικές, βασισμένες στο DNA. Αισιοδοξούν, δε, ότι θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους στις αρχές του καλοκαιριού. Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει κυρίως μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες –μέση ηλικία 55,5 έτη–, ως επί το πλείστον με επιβαρυμένη υγεία εξαιτίας αγγειοεγκεφαλικών ή καρδιαγγειακών παθήσεων.

Yποπτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη

Συναγερμός σήμανε χθες το μεσημέρι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, όταν εισήχθη ασθενής με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του νέου κορωνοϊού και με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα. Ο ασθενής, άνδρας μέσης ηλικίας, νοσηλεύεται απομονωμένος από άλλους ασθενείς σε θάλαμο που έχει ορίσει το ΑΧΕΠΑ, ως «νοσοκομείο αναφοράς» για τον κορωνοϊό. Κλινικά δείγματα εστάλησαν, χθες το απόγευμα, στο Ινστιτούτο Παστέρ προκειμένου να εξεταστεί εργαστηριακά εάν έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, ή από κάποιον άλλο ιό που προκαλεί παρόμοια συμπτώματα (πυρετό, βήχα και άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό). Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα δημοσιοποιηθούν –εκτός απροόπτου– σήμερα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή