Αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ

Αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2018, για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία, αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Το προσδόκιμο ζωής είναι ο βασικότερος δείκτης της υγείας μιας κοινωνίας και οι περιπτώσεις όπου παρατηρείται μείωση είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ωστόσο, αυτό ακριβώς συνέβη στις ΗΠΑ, κατά την περίοδο 2015-2017, κυρίως εξαιτίας της επιδημίας χρήσης οπιοειδών, γεγονός που πανικόβαλε τους ειδικούς οι οποίοι δεν είχαν ξαναδεί τέτοια μείωση από το 1993 εξαιτίας της επιδημίας έιτζ.

Τα στοιχεία για το 2018 επιβεβαιώνουν σημαντική μείωση των θανάτων από ναρκωτικά, την πρώτη των τελευταίων 28 ετών. Η επίδραση βέβαια στο προσδόκιμο ζωής είναι μικρή και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πολύ πρώιμο για να αποφανθούν αν οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την κρίση των οπιοειδών, που από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έχουν προκαλέσει περίπου 500.000 θανάτους.

Το 2018 το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε σε 78,7 χρόνια, ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν 78,6 έτη. Ο παράγοντας που επηρέασε θετικά την αύξηση είναι η σημαντική βελτίωση στη θνησιμότητα εξαιτίας του καρκίνου, που το 2018 μειώθηκε κατά 2,2%, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των θανάτων από καρκίνο των πνευμόνων, την κυρίαρχη αιτία θανάτου καρκινοπαθών.

Η διαρκής μείωση του ποσοστού των καπνιστών, η σημαντική εξέλιξη των αντικαρκινικών στοχευμένων θεραπειών, η ακριβέστερη κατάταξη των καρκινικών νεοπλασμάτων, η βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών και οι πιο αποτελεσματικές χημειοθεραπείες συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, μειώθηκαν οι λεγόμενοι «ακούσιοι τραυματισμοί», δηλαδή θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών ή τροχαία δυστυχήματα.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής πιθανώς να επηρεάστηκε και από την προσπάθεια να αποκτήσουν οι εξαρτημένοι πρόσβαση σε σκευάσματα για την απεξάρτηση από οπιοειδή, καθαρές σύριγγες και ναξολόνη, το φάρμακο που χορηγείται για να αποτρέψει τον θάνατο ανθρώπων που έχουν λάβει υπερβολική δόση οπιοειδών.

Τέλος, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αν δεν υπήρχε αύξηση των θανάτων από τη γρίπη και την πνευμονία (κατά 4,2%), τις διατροφικές ανεπάρκειες και τις αυτοκτονίες, που αυξήθηκαν κατά 1,4% το 2018, περισσότερο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή