Κρούσμα του κορωνοϊού και στη Σουηδία – Για την ανάπτυξη εμβολίου εργάζεται το Ινστιτούτο Παστέρ

Κρούσμα του κορωνοϊού και στη Σουηδία – Για την ανάπτυξη εμβολίου εργάζεται το Ινστιτούτο Παστέρ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρχή Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας επιβεβαίωσε ότι μια γυναίκα βγήκε θετική στον νέο κινεζικό κορωνοϊό και βρίσκεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο στη νότια Σουηδία.

«Πρόκειται για μία γυναίκα που επισκέφθηκε την περιοχή της Γουχάν στην Κίνα και παρουσίασε βήχα, μετά την άφιξή της στη Σουηδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρχής.

«Δεν είναι σοβαρά άρρωστη», επισημαίνεται.

Αυξάνονται τα κρούσματα εκτός Κίνας

Στη Βαυαρία, όπως έγινε γνωστό, τα κρούσματα ανέρχονται σε έξι, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι και ένα παιδί έχει προσβληθεί από τον ιό. 

Πρόκειται, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, για το παιδί υπαλλήλου στην ίδια εταιρεία όπου τέσσερα ακόμη άτομα στην περιοχή του Μονάχου, είχαν προσληφθεί.

Επίσης, η Ρωσία ανακοίνωσε τα δύο πρώτα κρούσματα της νέας κινεζικής ιογενούς πνευμονίας στο ρωσικό έδαφος και τον επαναπατρισμό των πολιτών της από πολλές περιοχές της Κίνας εξαιτίας της επιδημίας.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκολικόβα, τα δύο άτομα που έχουν προσβληθεί από τον νέο κινεζικό ιό είναι κινέζοι υπήκοοι. Ο ένας βρίσκεται στην περιοχή Τιουμέν των Ουραλίων και ο άλλος στην περιοχή της Υπερβαϊκάλης στην ρωσική Απω Ανατολή, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής της ρωσικής εποπτικής αρχής για την προστασία του καταναλωτή (Rospotrebnadzor), Άννα Ποπόβα, δεν υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω εξάπλωση του ιού στη χώρα. 

«Κίνδυνος για περαιτέρω εξάπλωση της νόσου μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. Παρακολουθούμε την κατάσταση» δήλωσε η Ποπόβα.

Αναφερόμενη στα δύο άτομα που έχουν προσβληθεί από τον νέο κινεζικό ιό, ανέφερε ότι διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο, και ότι τα κρούσματα αυτά αποδείχθηκαν ότι είναι «αρκετά ελαφρά» ως περιστατικά και πως η κατάσταση τους είναι σταθερή.

«Η νόσος εξελίσσεται αρκετά ήπια και ικανοποιητικά. Και οι δύο διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο και νοσηλεύονται στο αντίστοιχο τμήμα λοιμώξεων του νοσοκομείου, σε απομονωμένο θάλαμο. Και στις δύο περιπτώσεις η εξέλιξη ήταν ήπια με ασήμαντη άνοδο του πυρετού, η κατάστασή τους σήμερα είναι σταθερή, χωρίς κλινικές ενδείξεις», δήλωσε η Ποπόβα.

Δύο κρούσματα και στη Βρετανία

Οι βρετανικές υγεινομικές αρχές ανακοίνωσαν την εμφάνιση δύο πρώτων κρουσμάτων της νέας ιογενούς πνευμονίας στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι δύο ασθενείς στην Αγγλία, μέλη της ίδιας οικογένειας, βρέθηκαν θετικοί στον ιό», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Αγγλίας Κρις Γουίτι σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας.

Η Βρετανία θα στείλει άλλο ένα αεροπλάνο στην πληγείσα από τον κορωνοϊό κινεζική πόλη Γουχάν για να παραλάβει Βρετανούς πολίτες, αν χρειαστεί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ.

«Αν χρειαστεί να το κάνουμε, θα το κάνουμε», είπε ο Γκόουβ στο Sky News απαντώντας σε ερώτηση αν η Βρετανία θα στείλει και δεύτερο αεροπλάνο.

Νωρίτερα σήμερα αεροπλάνο που μεταφέρει 83 Βρετανούς και 27 ξένους υπηκόους αναχώρησε από τη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων και έχει μολύνει περισσότερους από 9.000, ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ρεπόρτερ του Guardian, οι ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδα μολυσματικών ασθενειών στο Νιούκασλ της Βόρειας Αγγλίας. 

Σε κατάσταση συναγερμού η Ιταλία 

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε κήρυξε την χώρα σε κατάσταση συναγερμού για τους επόμενους έξι μήνες, μετά την επιβεβαίωση, χθες βράδυ, ότι δυο κινέζοι τουρίστες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο της Ρώμης πάσχουν από κορωνοϊό.

Παράλληλα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και ένας ιταλός έφηβος, ο οποίος ζει στην πόλη Τρεβίζο της περιφέρειας Βένετο και παρουσίασε πυρετό μόλις επέστρεψε από ταξίδι στην Κίνα. Την ίδια ώρα, σε εργαστηριακές εξετάσεις υποβλήθηκε μόλις και ένας άνδρας ο οποίος δούλευε στο ξενοδοχείο της Ρώμης στο οποίο διέμειναν οι δυο Κινέζοι που μολύνθηκαν με τον ιό.

Μέχρι χθες, οι ειδικοί εμφανίζονταν σχετικά καθησυχαστικοί και υπογράμμιζαν ότι οι πιθανότητες να σημειωθεί μετάδοση του κορωνοϊού στην χώρα δεν ξεπερνούσαν τις 12%.

Επίσης σήμερα ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα επανέλαβε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ότι τα νοσοκομεία της χώρας είναι πλήρως εξοπλισμένα και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν λόγοι υπερβολικής ανησυχίας.

Προσπάθειες για ανάπτυξη εμβολίου 

Το Ινστιτούτο Παστέρ επιδιώκει την ανάπτυξη εμβολίου για τον νέο κινεζικό ιό, ανακοίνωσε σήμερα ο Κριστόφ ντ'Ανφέρ, στέλεχος του Ινστιτούτου. 

Το εμβόλιο είναι πιθανόν να είναι διαθέσιμο σε διάστημα 20 μηνών, διευκρίνισε ο ντ'Ανφέρ.

«Δύσκολη» η προσπάθεια για περιορισμό του ιού

Η προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην πόλη Γουχάν της Κίνας παραμένει «δύσκολη και περίπλοκη», δήλωσε ο δήμαρχος Zhou Xianwang την Παρασκευή.

Η παροχή μασκών και άλλων ιατρικών πόρων εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής, είπε ο αναπληρωτής δήμαρχος, Xu Honglan.

Οι δηλώσεις τους έγιναν στα πλαίσια τηλεοπτικής συνέντευξης τύπου.

Στο μεταξύ, η Ινδία ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τις εξαγωγές εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μασκών και ειδικών στολών προστασίας εν μέσω του ξεσπάσματος του κορωνοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή