Αντιδράσεις για τη νέα εκπομπή της Πάλτροου

Αντιδράσεις για τη νέα εκπομπή της Πάλτροου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σημαντική απειλή για την υγεία» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, Σάιμον Στίβενς, τη νέα σειρά της Γκουίνεθ Πάλτροου, που προβάλλεται στο Netflix.

Η επίμαχη σειρά «Goop Lab» –γυρίζεται στην έδρα της εταιρείας της ηθοποιού, Goop, που εμπορεύεται προϊόντα υγείας– μελετά την αποτελεσματικότητα εναλλακτικών θεραπειών για φυσικές και ψυχικές ασθένειες. Το Netflix επισημαίνει πως η σειρά «έχει σχεδιαστεί ώστε να ψυχαγωγεί και όχι να παρέχει ιατρικές συμβουλές», αλλά ο Στίβενς εμμένει ότι μεταδίδει παραπλανητικές πληροφορίες. Προκειμένου να «συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα», η εκπρόσωπος της Goop δήλωσε: «Είναι προφανές ότι  προσπαθούμε να καλύψουμε θέματα που μπορεί να μην υποστηρίζονται από την επιστήμη ή να βρίσκονται στα πρώτα στάδια της έρευνας».

Στη σειρά, η ηθοποιός αποπειράται με τη βοήθεια ιατρών, ερευνητών και εναλλακτικών ιατρών να ερευνήσει πρακτικές όπως είναι ο «ενεργειακός εξορκισμός», αλλά και η χρήση ψυχεδελικών ουσιών για τη θεραπεία ψυχιατρικών διαταραχών.

Οπως επισήμανε ο Στίβενς, μιλώντας σε επιστημονικό συνέδριο στην Οξφόρδη, «η Goop εμφανίστηκε με μια νέα τηλεοπτική σειρά, στην οποία η Γκουίνεθ Πάλτροου και η ομάδα της ερευνούν πρακτικές όπως ο “καθαρισμός προσώπου του Δράκουλα”, που γίνεται με την επάλειψη του αίματος της ίδιας της γυναίκας στο πρόσωπο. Ταυτόχρονα στηρίζουν γυμναστή, ο οποίος ισχυρίζεται ότι μπορεί να θεραπεύσει τα ψυχικά τραύματα και τις παρενέργειές τους απλά περνώντας τα χέρια μερικά εκατοστά πάνω από το σώμα του πελάτη».

«Η επιχείρησή της υποστηρίζει ότι τα αντηλιακά είναι “κακή ιδέα” και προωθεί καθαρισμούς του εντέρου και την κατασκευή αυτοσχέδιων κλυσμάτων καφέ για υποκλυσμό, παρότι όλα αυτά τα μέσα και οι πρακτικές εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία» και προσέθεσε: «Τα ψέματα και η παραπληροφόρηση μπορούν να μεταδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο απλά με το πάτημα ενός κουμπιού, προτού αποκαλυφθεί η αλήθεια. Η φράση “fake news” μας κάνει όλους να σκεφτόμαστε για κάτι πολιτικό, όμως η φυσική ανησυχία του κόσμου για την υγεία και ιδιαίτερα αγαπημένων προσώπων δημιουργεί ένα εξαιρετικά εύφορο έδαφος για τσαρλατάνους και κομπογιαννίτες».

Η αμφιλεγόμενη Goop, που ξεκίνησε το 2008, άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Λονδίνο τη χρονιά που πέρασε. Εκτοτε επεκτάθηκε σημαντικά, αποκτώντας αξία περίπου 225 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2018 η εταιρεία αναγκάστηκε να καταβάλει 131.000 ευρώ εξαιτίας των αντιεπιστημονικών ισχυρισμών της, για τα «κολπικά αυγά» που εμπορευόταν. Αυτά ήταν αυγά από νεφρίτη και ροζ χαλαζία, που τοποθετούνταν στο εσωτερικό του γυναικείου κόλπου και, σύμφωνα με την Goop, μπορούσαν να εξισορροπήσουν τις ορμόνες και να ρυθμίσουν την έμμηνο ρύση. Την υπόθεση έφερε στο δικαστήριο η υπηρεσία προστασίας καταναλωτών της Καλιφόρνιας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή