Δι’ επιστολής καλούνται για να ανακριθούν

Δι’ επιστολής καλούνται για να ανακριθούν

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες επιστολές προς νεαρούς από τη Μέση Ανατολή που ζουν στις ΗΠΑ με προσωρινή βίζα, απέστειλαν οι αμερικανικές διωκτικές αρχές καλώντας τους να προσέλθουν στα γραφεία των υπηρεσιών, για να δώσουν πληροφορίες σχετικώς με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση ελήφθη από την αντιτρομοκρατική δύναμη κρούσης της περιοχής του Ντιτρόιτ, που ανέλαβε να επικοινωνήσει με 700 από τους πέντε χιλιάδες που αναζητούνται στην αμερικανική επικράτεια για να απαντήσουν σε ερωτήματα. Της απόφασης προηγήθηκαν δεκαπέντε ημέρες παραπόνων από αρχηγούς της τοπικής αστυνομίας, συλλόγους πολιτών και δικηγόρους, οι οποίοι υποστήριζαν ότι σχετική εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης «πλήττει» μεμονωμένα άτομα με μοναδικό κριτήριο επιλογής τη θρησκεία ή την εθνικότητα. O εισαγγελέας του Μίσιγκαν,Τζέφρι Κόλινς, που ερωτήθηκε για το ζήτημα, δεν απάντησε τι θα πράξουν οι Αρχές εφόσον κάποιος δεν παρουσιασθεί για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους. Πάντως, τουλάχιστον δέκα συνάδελφοί του σε όλη τη χώρα αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη στάση του Ντιτρόιτ ή να εξηγήσουν πώς προτίθενται να πραγματοποιήσουν τις συνεντεύξεις αυτές. O Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, εξάλλου, τάχθηκε υπέρ της κράτησης όσων μεταναστών συνελήφθησαν την επαύριο του τρομοκρατικού πλήγματος, υποστηρίζοντας ότι οι συλλήψεις έκαναν τις ΗΠΑ «ισχυρότερες και όχι πιο αδύναμες» και υπήρξε κομβικό σημείο της «νίκης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Το μνημόνιο γενικών οδηγιών για τις συνεντεύξεις που απέστειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης, περιλαμβάνει ειδικά τμήματα που αναφέρονται στον έλεγχο διαβατηρίων και των θεωρήσεών τους. Οι ερωτήσεις θα αναφέρονται στις πιθανές τους επισκέψεις στο εσωτερικό των κρατών τους και σε τρίτες χώρες, στις πηγές εισοδήματός τους, τις επιστημονικές τους γνώσεις και την πρόσβασή τους σε όπλα, μεταξύ των οποίων ο άνθρακας, ενώ οι ερωτηθέντες θα πρέπει να δώσουν έναν κατάλογο τηλεφώνων φίλων και συγγενών. «Κάθε άτομο θα πρέπει να ερωτηθεί αν έχει εκπαιδευθεί ο ίδιος ή κάποιος γνωστός του έτσι ώστε οι γνώσεις του να βρίσκουν εφαρμογή σε τρομοκρατικές επιθέσεις καθώς και αν γνωρίζει άτομα που να εκφράστηκαν θετικά για τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου ή άλλους τρομοκράτες», αναφέρει το μνημόνιο, το περιεχόμενο του οποίου αποκαλύφθηκε από το Detroit Feee Press. Οι υπέρμαχοι των ατομικών ελευθεριών και οι ηγέτες της αραβοαμερικανικής κοινότητας επισήμαναν ότι οι επιστολές που απέστειλαν οι Αρχές του Ντιτρόιτ αποτελούν θετικό βήμα ώστε η διαδικασία να γίνει πιο αξιοπρεπής, αλλά εξέφρασαν ανησυχία για το περιεχόμενο των ερωτήσεων καθώς και την επιλογή αυτών που εκλήθησαν να παραουσιαστούν. Τα πέντε χιλιάδες άτομα που αναζητούνται είναι άνδρες ηλικίας από 18 έως 33 ετών, που έφτασαν στις ΗΠΑ μετά την 1η Ιανουαρίου του 2000 με τουριστική, επαγγελματική ή φοιτητική βίζα. Πάντως, νομικοί και ομάδες πολιτών αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα της νέας στρατηγικής. Πολλοί αλλοδαποί θα διστάσουν να παρουσιαστούν, μεταξύ των οποίων και όσοι έχουν παραβιάσει τους όρους βάσει των οποίων τους χορηγήθηκε βίζα.

Επιπλέον, ένας πόλεμος στο Ιράκ θα περιόριζε τις όποιες πιθανότητες υπάρχουν για μείωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Μια πρόοδος στην ειρηνευτική πρωτοβουλία που ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα, ο Κόλιν Πάουελ θα μπορούσε ευκολότερα να εντείνει την πίεση προς τη Βαγδάτη στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή