Περιοδεία στην Ευρώπη ξεκινά ο Πάουελ

Περιοδεία στην Ευρώπη ξεκινά ο Πάουελ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Περιοδεία σε τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, για κρίσιμες συνομιλίες όσον αφορά την ασφάλεια, τον έλεγχο των εξοπλισμών, την τρομοκρατία και το μέλλον του Αφγανιστάν.

Ο κ. Πάουελ θα αρχίσει την περιοδεία του αμέσως μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στον Λευκό Οίκο και από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί το Βουκουρέστι, τις Βρυξέλλες, την Αγκυρα και τη Μόσχα, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι θα υπάρξουν και ενδιάμεσοι σταθμοί «που θα ανακοινωθούν αργότερα», αν και χθες το πρακτορείο Ιντερφάξ επιβεβαίωσε ότι ο κ. Πάουελ θα μεταβεί και στο Καζακστάν.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Πάουελ θα βρεθούν «η συνεργασία της διεθνούς αντιτρομοκρατικής συμμαχίας», όπως είπε ο κ. Ρίτσαρντ Μπουσέρ, «η βοήθεια και η στήριξη της ανασυγκρότησης του Αφγανιστάν, καθώς και ζητήματα που άπτονται της συνεργασίας μας στο πλαίσιο του NATO, με σημαντικούς συμμάχους μας, όπως η Τουρκία».

Η επίσκεψη του κ. Πάουελ στην Αγκυρα θα παράσχει μια πρώτη ευκαιρία εκτίμησης της στρατηγικής εναντίον του Ιράκ, αν αυτό αποτελέσει τον επόμενο στόχο των ΗΠΑ, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος Μπους, τη Δευτέρα, και προτείνουν πολλοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

Η τρομοκρατία αλλά και το μέλλον της αμερικανορωσικής συνεργασίας θα αποτελέσει το αντικείμενο των συνομιλιών του κ. Πάουελ στη Μόσχα, όπου -όπως δήλωσε ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, στην εκπομπή του Λάρι Κινγκ στο CNN- θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν και τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανόφ.

«Θα μιλήσουμε για πολλά πράγματα: το στρατηγικό πλαίσιο που οι πρόεδροι Μπους και Πούτιν συζήτησαν όσον αφορά τους εξοπλισμούς και είμαι σίγουρος ότι θα συζητήσουμε επίσης για την αντιπυραυλική ασπίδα», είπε ο κ. Πάουελ στη συνέντευξή του. O ίδιος πρόσθεσε ότι θα διερευνήσει και άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η εκστρατεία εναντίον της τρομοκρατίας, οικονομικά ζητήματα και περιφερειακά θέματα ασφάλειας.

Ο κ. Πάουελ είχε -τη Δευτέρα- τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ιβανόφ, η οποία περιστράφηκε κυρίως γύρω από τις αντιρρήσεις της Μόσχας όσον αφορά την πρόταση που υπέβαλε η Ουάσιγκτον, την περασμένη εβδομάδα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE για την υιοθέτηση «έξυπνων κυρώσεων» εναντίον του Ιράκ. Κατά τον κ. Πάουελ, οι αντιρρήσεις της Μόσχας έχουν σχέση με «συγκεκριμένα εμπορικά συμφέροντά» της στο Ιράκ, γι’ αυτό επιχειρείται ισοβαρής συμβιβασμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή