Σκηνικό ανάφλεξης στη Συρία

Σκηνικό ανάφλεξης στη Συρία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έξι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από πυρά και βόμβες του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο της αντιπολίτευσης στη Συρία, σε μία σπάνια περίπτωση απευθείας αντιπαράθεσης των στρατών των δύο χωρών.

Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση, με έναν εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος να δηλώνει ότι από εδώ και στο εξής η Τουρκία θα θεωρεί «στόχους» τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις γύρω από τουρκικές θέσεις παρατήρησης στη βορειοδυτική συριακή επαρχία. Μάλιστα, δεν άργησαν να έρθουν και τα αντίποινα της τουρκικής πλευράς, με περίπου 30 με 35 Σύρους στρατιώτες και μέλη πολιτοφυλακών να χάνουν τη ζωή τους από τουρκικά πυρά, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Για μικρότερο αριθμό θυμάτων έκανε λόγο από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατεβάζοντας τους νεκρούς στους 13.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τα αντίποινα εναντίον του τουρκικού στρατού, καλώντας τη Μόσχα να μην «εμποδίσει» την απάντηση της Αγκυρας. Ομοίως, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε στο CNN Turk πως «το συριακό καθεστώς αποτελεί στο εξής στόχο για μας στην περιοχή έπειτα απ' αυτή την επίθεση. Περιμένουμε από τη Ρωσία να μην προασπίσει το καθεστώς ούτε να το προστατεύσει επειδή, μετά την ξεκάθαρη επίθεση στις ένοπλες δυνάμεις μας, οι δυνάμεις του καθεστώτος γύρω από τις θέσεις μας είναι στόχοι».

Ακόμη, ο Τσελίκ πρόθεσε πως η συριακή κυβέρνηση «ενεργεί σαν τρομοκρατική οργάνωση» και πως η Αγκυρά σκοπεύει να συνομιλήσει σχετικά την κατάσταση στην Ιντλίμπ με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί και τη βασικότερη σύμμαχο του συριακού καθεστώτος. Μάλιστα, η Άγκυρα έχει ήδη συνάψει σχετική συμφωνία με τη Ρωσία με σκοπό τον τερματισμό των συγκρούσεων στην περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας της δόθηκε το πράσινο φως να αναπτύξει στρατιωτικούς σε πολλές θέσεις παρατήρησης της Ιντλίμπ.

Οι νέες αυτές συγκρούσεις ανεβάζουν περαιτέρω την ένταση στην Ιντλίμπ, στην οποία είναι συγκεντρωμένος ο κύριος όγκος των εναπομεινάντων αντικαθεστωτικών ανταρτών. Παρά τη συφωνία Ρωσίας-Τουρκίας, οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν ενισχύσει εδώ και μερικές εβδομάδες την επίθεσή τους εναντίον των ανταρτών, πολλαπλασιάζοντας τους βομβαρδισμούς εναντίον της Ιντλίμπ.

Η Άγκυρα, η οποία υποστηρίζει τους Σύρους αντάρτες, ανέβασε τον τόνο τις τελευταίες ημέρες, φθάνοντας μέχρι το σημείο να επικρίνει τη στάση της Ρωσίας. «Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στις ρωσικές αρχές: ο συνομιλητής μας δεν είσθε εσείς, είναι το (συριακό) καθεστώς. Μην προπαθήσετε να μας εμποδίσετε», δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν. «Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί ενώ οι στρατιώτες μας πέφτουν ως μάρτυρες. Θα συνεχίσουμε να ζητούμε λογαριασμό», πρόσθεσε.

Μόσχα: Δεν είχαμε προειδοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Άγκυρας

Από την πλευρά της, η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα πως ο τουρκικός στρατός δέχθηκε επίθεση από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, επειδή η Ρωσία δεν είχε προειδοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βορειοδυτική περιφέρεια της Ιντλίμπ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, οι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από συριακά πυρά τα οποία είχαν στόχο «τρομοκράτες», δηλαδή τζιχαντιστές αντάρτες, συμμάχους της Αλ-Κάιντα, οι οποίοι βρίσκονται στην πόλη. 

Στο μεταξύ, τουλάχιστον εννέα άμαχοι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα σε επιδρομές στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, χωρίς όμως να διευκρινίσει την προέλευση των πυρών.

«Καταδιωκτικά αεροπλάνα έβαλαν στόχο ένα όχημα που μετέφερε εκτοπισμένους στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού», στο οποίο μαίνονται μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και ανταρτών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. Επτά μέλη της ίδιας οικογένειας είναι μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που γνωστοποίησε επίσης ότι 20 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από τα πλήγματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή