Λιβύη: Συνάντηση των ΥΠΕΞ της Διάσκεψης του Βερολίνου τον Φεβρουάριο

Λιβύη: Συνάντηση των ΥΠΕΞ της Διάσκεψης του Βερολίνου τον Φεβρουάριο

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μέσα Φεβρουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ καθώς «εκ παραδρομής» ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε συνέντευξή του στο ZDF, είχε κάνει λόγο για συνάντηση τον Μάρτιο.

Η συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στην συνέντευξή του στο ZDF, ο Γερμανός ΥΠΕΞ επισήμανε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η Γερμανία είναι αυτή την περίοδο μη-μόνιμο μέλος, επεξεργάζεται ήδη σχέδιο ψηφίσματος για την Λιβύη, το οποίο «θα καθιστά σαφές για άλλη μια φορά ότι όποιος παραβιάζει το εμπάργκο όπλων θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

Κανείς δεν θα μπορεί να θεωρήσει δεδομένο ότι «εάν εξακολουθήσει να παρέχει στήριξη στην Λιβύη, θα περάσει με κάποιον τρόπο απαρατήρητος», πρόσθεσε και, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι συζητείται «πολύ εντατικά και με προσήλωση» το τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ με δική της αποστολή, προκειμένου να παρακολουθήσει την εφαρμογή του εμπάργκο.

Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν τη 19η Ιανουαρίου στο Βερολίνο να υποστηρίξουν την εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.

Ο κ. Μάας παραδέχθηκε ότι κάποιες χώρες παραβιάζουν τις αποφάσεις της Διάσκεψης για την Λιβύη, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Διαβάστε σχετικά: Διάσκεψη Βερολίνου: Οι αποφάσεις για τη Λιβύη και τα επόμενα βήματα

«Δεν θεωρούσαμε και δεδομένο ότι μετά τη Διάσκεψη στο Βερολίνο θα επικρατήσει ειρήνη στη Λιβύη από τη μία ημέρα στην άλλη», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι προκειμένου να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα για την επίλυση της διαμάχης, είναι απαραίτητος ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε αυτό το πλαίσιο,ξεκίνησαν σήμερα στη Γενεύη οι συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών εκπροσώπων των αντιμαχόμενων πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας μετά από 10 μήνες συγκρούσεων στα περίχωρα της Τρίπολης.

Η αποκαλούμενη «Κοινή Λιβυκή Στρατιωτική Επιτροπή» (η  «Επιτροπή 5+5» ) περιλαμβάνει πέντε υψηλόβαθμους αξιωματικούς των δυνάμεων κάθε πλευράς: του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Τρίπολης, του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σαράζ. 

Οι στρατοί και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να διαπραγματευτούν «πώς μπορεί από την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός να φτάσει κανείς σε μία κατ'αρχήν εκεχειρία που να αξίζει το όνομά της και πώς μπορεί από εκεί να προκύψει ανακωχή», δήλωσε ο Χάικο Μάας και πρόσθεσε ότι για να παρακινήσει κανείς σε διαπραγματεύσεις κάποιον σαν τον Στρατάρχη Χάφταρ, θα πρέπει «να του αφαιρέσει την υποστήριξη που λαμβάνει».

Από τη στιγμή που και η Τουρκία συμμετέχει στη σύγκρουση, υποστηρίζοντας την αντίθετη πλευρά, η στρατιωτική ανωτερότητά του δεν είναι πλέον δεδομένη, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών και επανέλαβε ότι οι άνθρωποι στην Λιβύη εξακολουθούν να υποφέρουν και γι' αυτό η σύγκρουση στη χώρα δεν μπορεί να κερδηθεί στρατιωτικά, αλλά πολιτικά.

Ο Χάφταρ εξαπέλυσε επίθεση τον περασμένο Απρίλιο για να καταλάβει την Τρίπολη, όπου εδρεύει η GNA. Λόγω των μαχών έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι ενώ ξένες δυνάμεις αναμιγνύονται ολοένα και περισσότερο στη Λιβύη.

Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Ρωσία και τη Γαλλία ενώ η κυβέρνηση στηρίζεται από την Τουρκία. Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός καθυστέρησε να ορίσει εκπροσώπους για αυτές τις στρατιωτικές συνομιλίες και φαίνεται ότι πήρε την απόφαση να συμμετάσχει σε αυτές μόνο αφού η Τουρκία εφοδίασε την GNA με αντιαεροπορικά συστήματα, στερώντας από τον Χάφταρ και τους υποστηρικτές του το πλεονέκτημα που είχαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι συνομιλίες της Γενεύης έχουν ως στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιτήρησης της εκεχειρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή