Εχθροπραξίες Τουρκίας – Συρίας

Εχθροπραξίες Τουρκίας – Συρίας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική επιδείνωση της κατάστασης στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας σημειώθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο, καθώς ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Μπασάρ Ασαντ ενεπλάκη σε εχθροπραξίες με τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με συνέπεια να υπάρξουν νεκροί και από τις δύο πλευρές.

Οπως γνωστοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία, οκτώ Τούρκοι, εκ των οποίων οι πέντε ήταν στρατιώτες, σκοτώθηκαν από πυρά του συριακού στρατού στην περιοχή Ιντλίμπ. Το τουρκικό πυροβολικό και ένα μαχητικό αεροπλάνο F-16 ανταπέδωσαν τα πυρά, έπληξαν 46 θέσεις και σκότωσαν 30-35 Σύρους στρατιώτες, πάντα σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο οποίος προσέθεσε ότι η χώρα του έστειλε ενισχύσεις στην περιοχή.

«Οσοι θέλουν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας με παρόμοιες αχρείες επιθέσεις θα αντιληφθούν το λάθος τους… Δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε όταν εξοντώνονται στρατιώτες μας», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος. Αργότερα, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανέβασε σε 76 τους νεκρούς των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Ριζικά διαφορετική ήταν η εκδοχή της Δαμασκού. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι συριακά στρατεύματα καταδίωκαν τζιχαντιστές αντάρτες στην προέλασή τους προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σαρακέμπ, στη διάρκεια της οποίας κατέλαβαν δύο χωριά. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί που σκοτώθηκαν είχαν αναμειχθεί με τους αντικαθεστωτικούς, σύμφωνα με τη συριακή πλευρά, η οποία διέψευσε ότι Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τουρκικά πυρά. Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 13 νεκρούς Σύρους στρατιώτες.

Οι εξελίξεις στο Ιντλίμπ, όπου ο συριακός στρατός προσπαθεί να καταλάβει τους τελευταίους μεγάλους θυλάκους των αντικαθεστωτικών με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, έχουν φέρει σε νεκρό σημείο τις σχέσεις Αγκυρας – Μόσχας. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επέπληξε την κυβέρνηση της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι δεν ειδοποίησε έγκαιρα τη Δαμασκό για τις κινήσεις των στρατευμάτων της στο Ιντλίμπ στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να προκληθεί η ανεπιθύμητη στρατιωτική εμπλοκή. Τα συριακά πυρά είχαν στόχο «τρομοκράτες», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Πάντως, οι υπουργοί Αμυνας Ρωσίας και Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία, στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να τηρηθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν. Βάσει της συμφωνίας, Ρωσία και Τουρκία έχουν εγκαταστήσει σημεία ελέγχου μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή