Βρετανία: Πιο αυστηρές ποινές μετά την επίθεση

Βρετανία: Πιο αυστηρές ποινές μετά την επίθεση

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Προβληματισμό έχει προξενήσει στις βρετανικές αρχές η επίθεση της Κυριακής, κατά την οποία 20χρονος που είχε καταδικαστεί για σχέση με ισλαμική τρομοκρατία μαχαίρωσε δύο ανθρώπους μόλις μία εβδομάδα μετά την αποφυλάκισή του. Οι δύο τραυματίες, ένας άνδρας και μία γυναίκα, νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, ενώ ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά των μυστικών αστυνομικών που τον ακολουθούσαν. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα φέρει επειγόντως διάταξη με την οποία θα απαγορεύεται η αποφυλάκιση καταδικασθέντων για τρομοκρατία αφού εκτίσουν το ένα δεύτερο της ποινής τους, όπως ισχύει σήμερα. Στο εξής θα απελευθερώνονται μόνο αν έχουν εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής και ύστερα από σύμφωνη γνώμη αρμόδιου οργάνου.

«Το φρικτό περιστατικό της Κυριακής καθιστά σαφώς αναγκαία την άμεση αντίδραση», δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ. «Θα βάλουμε ένα τέλος στην απελευθέρωση καταδικασθέντων για τρομοκρατία μετά την έκτιση της μισής ποινής χωρίς έλεγχο».

Ο 20χρονος Σούντες Αμας είχε καταδικαστεί το 2018 σε τριάμισι χρόνια φυλακή για την ανάρτηση βίντεο με τρομοκρατικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και για την κατοχή οδηγιών για κατασκευή βομβών και επιθέσεις με μαχαίρι. Αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη εβδομάδα με τους πιο αυστηρούς όρους, που περιλαμβάνουν τη συνεχή παρακολούθηση από μυστικούς αστυνομικούς. Παρ’ όλα αυτά, το μεσημέρι της Κυριακής μαχαίρωσε δύο ανθρώπους στον κεντρικό δρόμο του Στρίταμ, στο νότιο Λονδίνο, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των μυστικών αστυνομικών.

Με δάκρυα στα μάτια, η μητέρα του έκανε λόγο για «πλύση εγκεφάλου» που είχε υποστεί από ιστοσελίδες με τζιχαντιστικό περιεχόμενο. Το ISIS χαρακτήρισε τον 20χρονο «μαχητή» της οργάνωσης, χαρακτηρισμός που συνήθως χρησιμοποιείται για όσους έχουν ασπαστεί τη δολοφονική ιδεολογία χωρίς να βρίσκονται σε επαφή με την οργάνωση.

Στις βρετανικές φυλακές στα τέλη Σεπτεμβρίου κρατούνταν 224 άτομα με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Εξ αυτών, η πλειονότητα (173) είναι ισλαμιστές εξτρεμιστές, ενώ 38 είναι ακροδεξιοί.

Στα τέλη Νοεμβρίου, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, προσφάτως αποφυλακισθείς μαχαίρωσε και σκότωσε δύο ανθρώπους στη γέφυρα του Λονδίνου. Ο πατέρας ενός εξ αυτών, του 23χρονου Τζακ Μέριτ, υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξει αποτελεσματική επανένταξη στην κοινωνία, τα σχέδια για μεγαλύτερες ποινές θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση στο εσωτερικό των φυλακών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή