Οι… όροι Τζόνσον για εμπορική συμφωνία

Οι… όροι Τζόνσον για εμπορική συμφωνία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. O Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέθεσε χθες το όραμά του για την εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος» να ακολουθήσει η Βρετανία τους κανόνες της Ε.Ε.

«Δεν βλέπω λόγο να δεσμευθούμε σε μια συμφωνία με την Ε.Ε.», είπε. «Θα αποκαταστήσουμε την πλήρη εθνική κυριαρχία στα σύνορά μας και στους κανόνες που διέπουν τη μετανάστευση, τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, τις προμήθειες και την προστασία των δεδομένων».

«Το θέμα δεν είναι “συμφωνία ή όχι”», είπε ο Τζόνσον από την αίθουσα της Βασιλικής Ναυτικής Ακαδημίας του Γκρίνουιτς, η οποία κοσμείται με πίνακες που υπενθυμίζουν τις λαμπρές εποχές της βρετανικής αυτοκρατορίας. «Το θέμα είναι αν συμφωνούμε σε μια εμπορική σχέση με την Ε.Ε. που να μοιάζει με την εμπορική σχέση Ε.Ε. – Καναδά ή να μοιάζει με την εμπορική σχέση Ε.Ε. – Αυστραλίας», προσέθεσε.

Μια εμπορική σχέση «τύπου Αυστραλίας» ισοδυναμεί με την πλέον «σκληρή» μορφή Brexit, εγείροντας σειρά νέων εμποδίων στη διακίνηση προϊόντων ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. Ουσιαστικά, η σχέση «τύπου Αυστραλίας» ισοδυναμεί με τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή (κανόνες ΠΟΕ) συν μερικές μικρές κλαδικές συμφωνίες.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατ’ ουσίαν απειλεί την Ε.Ε. ότι αν δεν συνάψει εμπορική συμφωνία με τους όρους που η κυβέρνησή του επιθυμεί (τύπου Καναδά), θα εγείρει τα μέγιστα δυνατά εμπόδια στο διασυνοριακό εμπόριο.

Παράλληλα, πάντως, ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι εξερχόμενη από την Ε.Ε. η Βρετανία δεν θέλει να αποδυθεί σε πρακτικές ντάμπιγκ (κούρσα προς τα κάτω) στους τομείς του περιβάλλοντος και των κοινωνικών δικαιωμάτων. «Δεν φεύγουμε από την Ε.Ε. για να υπονομεύσουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δεν θα αποδυθούμε σε κανενός είδους ντάμπιγκ, εμπορικό, κοινωνικό ή περιβαλλοντικό», υποστήριξε.

Η ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού οδήγησε χαμηλότερα τη στερλίνα, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι η 11μηνη περίοδος διαπραγμάτευσης θα λήξει χωρίς εμπορική συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή