ΚΟΣΜΟΣ

«Brexit» και από την πόλη Βικτόρια

brexit-kai-apo-tin-poli-viktoria-2361548

ΒΙΚΤΟΡΙΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΟΛΟΜΒΙΑ. Αν ο πρίγκιπας Χάρι αισθανθεί ποτέ μοναξιά ενώ βρίσκεται στον Καναδά και πεθυμήσει τη βασιλική ζωή, μπορεί πάντα να επισκεφθεί την προπροπροπρογιαγιά του, καθισμένη σε μια τραπεζαρία πάνω από ένα ποτήρι λικέρ κεράσι, με τα μαλλιά της υπέροχα λουσμένα και φτιαγμένα από τον πιο αφοσιωμένο υπήκοό της. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ο Κεν Λέιν, ο οποίος διευθύνει το Βασιλικό Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Βικτόρια στη Βρετανική Κολομβία, διατηρούσε το κέρινο κεφάλι της βασίλισσας Βικτωρίας σε ένα κουτί στο υπόγειό του, μαζί με αυτά του Ελβις, του Γκρινιάρη Στρουμφ και άλλων εκθεμάτων του μουσείου, το οποίο έκλεισε το 2010.

Μετά την άφιξη του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν στη Βικτόρια, ο Λέιν αποφάσισε να μεταφέρει τη βασίλισσα Βικτωρία στον επάνω όροφο. Χρειάστηκε τρεις ημέρες για να την ετοιμάσει να εκτεθεί στο κοινό, επιμελούμενος την κόμμωσή της από αληθινά μαλλιά, που έχουν εισαχθεί από την Ιταλία. Φορώντας στέμμα, τώρα προΐσταται ενός δείπνου, σαν να βρίσκεται στη μέση μιας συζήτησης με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, την Νταϊάνα, τον πρίγκιπα της Ουαλλίας και τον Ουίνστον Τσώρτσιλ. Ο Λέιν ελπίζει πως η απόφαση του Χάρι και της Μέγκαν να αποσυρθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα και να μετακομίσουν στον Καναδά θα τροφοδοτήσει ένα ανανεωμένο πυρετό για όσα σχετίζονται με τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας και πως η συλλογή του από 350 κέρινα ομοιώματα θα βρει νέα στέγη.

Η Βικτόρια, στο νοτιότερο άκρο της νήσου Βανκούβερ, θεωρείτο ανέκαθεν η πιο αγγλική πόλη του Καναδά. Η αρχιτεκτονική της αποτελεί αναβίωση εκείνης του οίκου των Τυδώρ, έχει παμπ με ονόματα όπως «Τσώρτσιλ» και ειδικά μαγαζιά που πωλούν παραδοσιακές μαρμελάδες. Μέχρι τη δεκαετία του ’50, οι αστυνομικοί φορούσαν κράνη σαν αυτά των «Μπόμπηδων».

Κάποιοι κάτοικοι έχουν παραμείνει προσκολλημένοι σε αυτήν την εικόνα της Βικτόρια. Η πόλη ιδρύθηκε ως βρετανικό εμπορικό κέντρο το 1843, προτού γίνει η έδρα της κυβέρνησης της Βρετανικής Κολομβίας και δημοφιλής προορισμός για συνταξιούχους και νιόπαντρα ζευγάρια. Ενα νέο κύμα μεταναστών, ο ακμάζων τομέας υψηλής τεχνολογίας και η δήμαρχος που αρνήθηκε να ορκιστεί αφοσίωση στη βασίλισσα έχουν αλλάξει τη γραφική πόλη, η οποία δεν φιλοδοξεί πλέον να αποτελεί «ένα μικρό κομμάτι παλιάς Αγγλίας».

Κατά κάποιο τρόπο, η επανεφεύρεση της Βικτόρια μοιάζει με την προσπάθεια των διασημότερων νεοφερμένων κατοίκων της, του Χάρι και της Μέγκαν, να αποτινάξουν τους παραδοσιακούς τους ρόλους, επισημαίνει ο 70χρονος Τζον Ανταμος, ντόπιος ιστορικός και ξεναγός.